Žitište: Nova vlast, problemi isti

Iako tek treći po jačini nakon izbora u maju 2012. godine, naprednjaci su, nakon godinu dana, uspeli da se domognu vlasti u opštini Žitište. Ova opština je, od poslednjih izbora do danas, doživela dve prekompozicije vlasti, a sada se čini da je koalicija okupljena oko SNS donekle umirila političku sliku ove siromašne banatske opštine. 

Nova koalicija, predvođena naprednjacima, izabrala je 7. avgusta za predsednika opštine Mitra Vučurevića (SNS), dok je za njegovog zamenika imenovan Lazar Jene (SVM). U koaliciji se, pored naprednjaka, sada nalaze još i SVM i odbornici okupljeni oko pokreta “Napred Opština Žitište”. Vlast sada u opštinskom parlamentu ima 19 od ukupno 31 poslaničkih mesta. U opoziciji su SPS, URS, DŠ i dva nezavisna odbornika.

Ipak, ovo je druga smena vlasti u Žitištu. Nakon majskih izbora, iako je DS osvojila najveći broj glasova, za predsednika opštine izabran je socijalista Dušan Milićev, dok je demokrata Dragan Milenković morao da se zadovolji mestom predsednika Skupštine opštine. Tada je sklopljena koalicija koja je ostavila jedino naprednjake u opoziciji.

Saradnja, pre svega, DS-a i SPS-a trajala je jedva godinu dana. Na junskoj sednici ove godine socijalisti su isterani iz vlasti, a formirana je nova odbornička grupa koju čine: Demokratska stranka, Jedinstvena Srbija, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Srpski pokret obnove i jedan odbornik Srpske napredne stranke sa ukupno 18 odbornika od 31 koliko broji Skupština Opštine Žitište.

Na predlog nove Skupštinske većine za novog Predsednika Opštine Žitište izabran je Ljubinko Petković iz Žitišta ispred DS, za zamenika predsednika ponovo na tu funkciju je izabran Lazar Jene ispred stranke SVM kao i novi članovi Opštinskog veća.

Nepuna dva meseca kasnije Žitište je dobilo novu vladajuću strukturu sa naprednjakom Mitrom Vučurevićem na čelu.

Po preuzimanju predsedničke funkcije Vučurević je izjavio da Žitište ima stabilan budžet, ali da mu predstoji vraćanje dva kredita. Jedan je obaveza prema Banci Inteza u iznosu od 15,71 milion dinara, iskorištenih za obnovu infrastrukture, a drugi ističe 2020. godine, zajmodavac je Komercijalna banka, a godišnja je obaveza 2,5 miliona dinara. To je stari dug za putnu infrastrukturu, još iz 2005. godine.

Vučurević je tada obećao i analizu strukture radnih mesta u upravi i javnim preduzećima i prve mere u toj oblasti.

– Već sada je jasno da se pod hitno mora raditi restrukturiranje svih odeljenja u opštinskoj upravi. A neke promene su u toku. Opštinsko veće je „srezano” sa 11 na osam većnika, analizira se sistematizacija radnih mesta, češljaju se pravilnici o korišćenju službenih automobila, kontrolišu izlasci službenika sa posla u toku radnog vremena, proverava se radna disciplina i obaveze. Zatečena su 52 zaposlena u Opštinskoj upravi, zajedno sa šefovima mesnih kancelarija. To nije mnogo, ali u mesnim zajednicama ima 33 zaposlenih, a treba svega 15 – rekao je Vučurević. 

Žitište već dugo čeka i rekonstrukciju dva javna preduzeća: „Ekos” i „Razvoj”, koji su često služili za uhlebljivanje partijskih kadrova, a “boluju” od hroničnog nedostatka mehanizacije za osnovnu delatnost.

Nova vlast je u opštinskoj kasi zatekla i 43 miliona dinara namenskih sredstava, koja su zatečena netaknuta u budžetu. Taj novac trebalo je da bude utrošen još pre dve godine, za transfer-stanicu za reciklažu. Vučurević je najavio da će tražiti da se zahtev preinači i da se radi na formiranju reciklažnog dvorišta, gde opština neće imati nikakvih troškova, za razliku od prvobitne ideje koja bi je, kako tvrdi, koštala 70 miliona.

Žitište je, inače, usko vezano za poslovanje preduzeća “Agroživ” kojim gazduje JP “Srbijagas”, odnosno SPS. Ovaj, nekada živinarski gigant, danas prolazi kroz težak period, a nakon poslednjih izbora poslužio je i za veći broj stranačkih zapošljavanja, iako je i pre toga imao viška zaposlenih i neizvesnu poslovnu budućnost. Žitištanska politička scena se prvenstveno lomi na pitanju “Agroživa”, pa na njemu već duže vreme počiva sukob između naprednjaka i socijalista, a ranije između demokrata i socijalista.

Poslednji u nizu međustranačkih sukoba desio se između novog predsednika opštine Vučurevića i direktora “Agroživa” Predraga Amižića (SPS). Vučurević je Amižića, naime, optužio da je “večiti direktor” i krivac za loše poslovne rezultate kompanije.

Petar Klaić