Vršac: Koalicija Pokreta, DS, LSV i SNS

Nakon prošlogodišnjih izbora, većinu u Vršcu oformili su Pokret „Vršačka regija“ sa svojih 15 odborničkih mandata, Demokratska stranka sa svojih osam i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa svoja tri odbornika. Opoziciju su tada činili Srpska napredna stranka sa sedam odbornika, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije sa devet i grupa građana „Za bolji Vršac“ sa tri odbornika.

Kao najuticajniji faktor, Pokret „Vršačka regija“ je dobila funkcije predsednika opštine, predsednika Skupštine, odnosno njegovog zamenika, koje i danas obavljaju Čedomir Živković, Jovica Zarkula, odnosno Branislav Dangubić. Demokratskoj stranci je pripalo mesto zamenika predsednika opštine i na to mesto je izabran demokrata Zoran Tomić, koji je i danas na njemu. DS-u su takođe pripala i četiri resora u Opštinskom veću, koliko je dobio i Pokret. Jedan član veća je i iz redova LSV-a.

Ubrzo nakon toga u vlast je ušla i Srpska napredna stranka sa svojih šest odbornika. Jedan odbornik ove stranke, Dejan Maksimović, nije želeo da podrži ovakvu promenu i danas nastupa iz opozicije, kao samostalni odbornik. Nova koalicija je osmišljena tako da njen stožer čini lokalni Pokret „Vršačka regija“, čiji su predstavnici potpisali sporazum sa svim strankama koalicije, pravdajući to većim mogućnostima za dobijanje sredstava iz republičkih fondova i realizaciju lokalnih projekata. Prevažilaženje ideoloških razlika pravdano je interesom lokalnog stanovništva. Na ovaj način ostale stranke većine nije bila u obavezi da potpisuje sporazum sa naprednjacima, što na kraju nisu ni učinile. Iako su ligaši već na sledećoj sednici glasali protiv odluka ovakve većine, u kojoj su i sami učestvovali i iako su najavili da će istupiti iz vlasti ukoliko u nju uđe i SNS, to se nije desilo i LSV i danas učestvuje u vlasti u Vršcu.

Nijedna stranka nije izgubila svoje resore, ali je zato Srpska napredna stranka dobila mesto zamenika predsednika opštine i tu funkciju danas obavlja Ljubiša Milosavljević. Opštinsko veće prošireno je za dva resora, koja su takođe pripala toj stranci. Ime i kratka biografija Ljubiše Milosavljevića se čak mogu pronaći i na zvaničnom sajtu Pokreta, kao nekadašnjeg člana Opštinskog veća zaduženog za turizam. Na izborima u maju 2012. bio je na listi Srpske napredne stranke i postao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Srbije. Milosavljević je danas vršilac dužnosti predsednika opštinskog odbora SNS-a i poslanik te stranke u Skupštini  Vojvodine. Zanimljivo je da na zvaničnom sajtu opštine Vršac još uvek nisu iznete izmene u raspodeli čelnih funkcija, pa tako neupućeni mogu pomisliti da ovu opštinu i dalje vode samo Pokret, DS i LSV.

Maja Živanović