Vrbas: Ništa lokalno u lokalnoj kampanji

U dnevniku parlamentarnog života Vrbasa, 2013. godina biće upamćena po lokalnim izborima 13. oktobra zbog kojih je ova opština u Južnobačkom okrugu postala “ogledno dobro” svih vladajućih stranaka sa republičkog i pokrajinskog nivoa. Vrbas kao “srce Srbije” ili “centar političkog turizma” – bili su samo pokušaji da se ukratko ilustruje atmosfera (ne)lokalnih izbora na koje su Vrbašani pozivani da se, glasanjem za nove odbornike u opštinskom parlamentu i članove saveta u mesnim zajednicama, izjasne  o najvažnijim državnim pitanjima.

Da njihova biračka volja “prevazilazi lokalne okvire” ubeđivali su ih telefonski pozivi iz brojnih državnih kabineta iz obe prestonice, ali i sami republički i pokrajinski funkcioneri koji su, bacajući u senku lokalne lidere, preuzeli na sebe predizbornu kampanju za naklonost Vrbašana. Čak i prva tumačenja preliminarnih rezultata, građani su čuli od samog potpredsednika republičke vlade Aleksandra Vučića s jedne  i predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića sa druge strane.

Konačno, rekordnom izlaznošću od 23.250 birača, što je gotovo 63 odsto od ukupno 36.817 upisanih, građani Vrbasa su od 8 izbornih lista otvorili vrata lokalne skupštine samo za tri. Podršku od 38,5 odsto glasova dobila je koalicija Srpska napredna stranka-Nova Srbija- Pokret socijalista- Srpski pokret obnove-Socijaldemokratska partija Srbije-Rusinska demokratska partija. Sledi koalicija Socijalistička Partija Srbije- Jedinstvena Srbija- PUPS- Savez vojvođanskih Mađara- Udruženje Krajišnika sa 22,2 odsto glasova, te Demokratska stranka sa 17, 7 odsto.

Uprkos činjenici da u izbornoj istoriji Vrbasa, nikada manji broj kandidovanih lista nije „preskočio“ cenzus, u novi saziv SO Vrbas ušlo je čak 11 partija i jedno udruženje građana okupljenih u ideološki šarenolike koalicije. Raspodelom mandata na osnovu rezultata lokalnih izbora 13. oktobra u odborničkim klupama sedeće 18 odbornika predvođenih SNS, 10 odbornika na čelu sa SPS i 8 odbornika iz redova DS. Odmah nakon izbora, partijski čelnici iz prestonica, neupućeni u lokalne prilike, počeli su da najavljuju „samostalnu vlast uz minimalnu podršku“ iz SNS, „koaliciju sa SNS po republičkoj vertikali“ iz centrala SPS i DS.

Međutim, ni dve sedmice od izbornog dana D, konstitutivna sednica novog saziva SO Vrbas nije zakazana. Da se o budućoj većini u lokalnoj skupštini ne odlučuje u Vrbasu, već u prestoničkim centralama – priznaju i sami lokalni stranački funkcioneri sležući ramenima na pitanja novinara „kada će započeti pregovori“. Naprednjačka lista, osvojivši polovinu od ukupno 36 odborničkih mandata, još uvek je u potrazi za „glasom više“ kako bi formirala većinu u lokalnom parlamentu, pa se u kuloarima nagađa da li će pobednici to učiniti po cenu  koalicije ili pojedinačnih odbornika iz tabora stranaka okupljenih oko SPS i DS. U domenu  najvećih spekulacija je „kupovina mandata koji nedostaju“ iz redova Jedinstvene Srbije, inače koalicionog partnera SPS, ili nekog od odbornika Demokratske stranke. I pored najava da će u interesu građana novi saziv SO Vrbas biti formiran u najhitnijem roku, neizvesna skupštinska matematika uticala je da predsednica bivšeg saziva Marjana Maraš (SPS) sačeka poslednji dan zakonskog roka kako bi zakazala datum konstitutivne sednice.

Međutim, kako je dogovoreno u “pet do 12” novu vladajuću većinu u SO Vrbas činiće 18 odbornika sa liste SNS i koalicionih partnera i 10 sa liste SPS-a. U opozicionim klupama skupštine sedeće 8 odbornika DS. Većina od 28 od ukupno 36 odbornika SO Vrbas biće, po svemu sudeći, najbrojnija od uvođenja višestranačkog sistema. Prema rečima Marjane Maraš, predsednice vrbaškog SPS i predsednice bivšeg saziva SO Vrbas, na prvoj konstitutivnoj sednici biće izabrano novo opštinsko rukovodstvo. „Za predsednika opštine biće izabran dr Bratislav Kažić (SNS), dok ću ja ostati  na mestu predsednice skupštine. Funkcija zamenika predsednika pripala je SNS i na to mesto će najverovatnije biti izabran Milan Glušac, dok je mesto zamenika pripalo našoj listi i još nismo odlučili ko će to biti. Opštinsko veće će činiti 3 predstavnika sa liste predvođene SNS, dok će nama pripasti 2“, rekla je Maraševa.

Nakon izbora novog rukovodstva, prva naredna sednica će biti zakazana u kratkom roku kako bi na dnevni red pod hitno stigao Plan za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na koji paori čekaju od septembra.

Naime, u predizbornom stranačkom prepucavanju na relaciji republičke vlasti na čelu sa SNS i bivše lokalne koalicije predvođene DS-om Plan za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u opštini Vrbas ostao je bez potpisa Ministarstva poljoprivrede zbog čega je izostala licitacija oranica na koje čeka više od 1.500 poljoprivrednih gazdinastava u opštini. Kašnjenje izdavanja državne zemlje pod zakup prvo je paorima upropastilo planove o jesenjoj setvi za koju su odborojavali dane u oktobru. Sada strepe da će, čekajući da se formira nova vlast, u zimsko oranje krenuti na proleće.

Ranka Ivanoska (Autonomija)

Nevažeći listići – prvi ispod cenzusa

U predizbornoj kampanji u kojoj su se stranke za glas više borile telefonskim anketama, obilaskom domaćinstava, poklanjanjem upaljača, olovki, peškira i dioptrijskih naočala- prvi ispod cenzusa plasirali su se “beli listići”. Čak 983 birača poništilo je svoj glasački listić i time sa 4,3 odsto učešća u izbornom procesu se plasiralo iznad SRS sa 4,2 odsto podrške, GG Svi zajedno sa 3,8 odsto, LDP-LSV -3,3 odsto, GG Dveri- 2,5 odsto, DSS- Asocijacija mladih 2,5 odsto.