Većina u Novom Kneževcu uglavnom stabilna

U Novom Kneževcu nije bilo promena u vlasti nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora. I danas većinu u lokalnoj Skupštini čine Demokratska stranka sa svojih 13 odbornika, Savez vojvođanskih Mađara sa svojih šest i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa dva odbornika. Opoziciju u ovom mestu čine sedam odbornika Srpske napredne stranke, Socijalistička partija Srbije i PUPS, sa svojih dva, odnosno jednim odbornikom.

Najvažnije funkcije međusobno su raspodelili DS i SVM, a podršku u tome su im dali ligaši, ali i jedan odbornik SPS-a, dok je odbornik PUPS-a bio suzdržan. Srpska napredna stranka je tada saopštila da neće dati legitimitet sednici i da neće glasati i delegirati svoje predstavnike u skupštinska radna tela. Nandor Ujhelji, tada izabrani predsednik Skupštine Novog Kneževca iz redova SVM-a i danas obavlja ovu funkciju, kao i njegova zamenica iz redova DS-a, Sanja Mićić. Njen stranački kolega, Dragan Babić i danas vodi Novi Kneževac sa mesta predsednika opštine, kao i Petar Jančić, njegov zamenik, takođe iz redova DS-a. Još tada se znalo da je većina okupljena oko ovih stranaka stabilna, što se potvrdilo i tokom ove godine. Od 31 odborničkog mesta, 21 su odbornici većine.

Ono što je zanimljivo za ovu opštinu jeste jako delovanje opozicije, ali isto tako i kritičko ophođenje prema odlukama vlasti stranaka koje i same učestvuju u njoj. Tako su čak i odbornici SVM-a imali zamerke na predloženu odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju opštine Novi Kneževac u iznosu od 15 miliona dinara, za finansiranje deficita tekuće likvidnosti koji nastaje usled neuravnoteženosti prihoda i rashoda u opštinskoj kasi. Nije lako prošla ni odluka o poskupljenju komunalija za 15 odsto. Ipak, vladajuća koalicija je bila složna kada je odbila predlog opozicionog odbornika iz redova SNS-a, koji je na sednici u avgustu ove godine izneo ideju da se direktno prenose zasedanja skupštine. Na istoj sednici potvrđena su i direktorska mesta u javnim preduzećima, a predsednik opštine je istakao da je opština uspela da servisira sve obaveze, da nema kašnjenja u isplatama zarada, ali da poreska reforma utiče na budžet opštine, jer, kako je naveo, više od 80 odsto budžeta čine transferna sredstva i porezi od zarada. On je tom prilikom najavio i velike investicije u ovoj godini u vrednosti od oko 100 miliona dinara.

Ipak, veće investicije su do sada izostale. Ono čime su se u medijima pohvalili opštinski čelnici jeste pet miliona dinara, dobijenih iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, za obnovu putne mreže. U oktobru ove godine održani su i izbori za članove saveta mesnih zajednica u opštini Novi Kneževac. Opštinska izborna komisija saopštila je da su na ovim izborima, koji su se održali po proporcionalnom sistemu, građani najviše glasova dali Srpskoj naprednoj stranci (35 odsto), potom slede Savez vojvođanskih Mađara (28,7 odsto), Demokratska stranka (20 odsto) i SPS (6,7 odsto). Prema izvršenoj raspodeli mandata za članove Saveta MZ u svih pet mesnih zajednica SNS je osvojila 10 mandata, DS i SVM po osam i SPS jedan. U MZ Novi Kneževac, najvećoj u istoimenoj opštini, SVM je sa nešto više dobijenih glasova dobila tri mandata, isto koliko i SNS. DS-u je u ovoj MZ pripao jedan mandat, dok je SPS ovde ostao bez mandata.

Maja Živanović