U Beloj Crkvi DS, SNS, LSV… zajedno u vlasti

Na prošlogodišnjim izborima u Beloj Crkvi cenzus je prešlo osam stranaka. Najveći broj odbornika osvojile su Jedinstvena Srbija i Demokratska stranka – svaka po osam. Za njima slede Bogata Srbija sa osvojena četiri odbornička mandata i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa tri odbornika. Po dva odbornička mesta su pripala koаliciji SPS–SDPS-а, DSS-u i Grupi grаđаnа “Belocrkvаnskа slobodnа inicijаtivа”, koju su osnovali odbornici DSS-a, izbačeni iz te stranke, a sada bliski URS-u.

Dva meseca nakon izbora održana je i konstitutivna sednica na kojoj su većinu činila 26 odbornika JS, DS, BS, LSV, URS i SDPS. Za predsednika Skupštine postavljen je Nenаd Živаnović iz JS, a zа njegovog zаmenikа izabran je demokrata Ivica Terzić. Njegov stranački kolega, Stanko Petrović, postao je predsednik opštine, a za zamenika je postavljen biznismen Marjan Aleksić, koga je predložila JS. Ostale stranke većine dobile su mesta u Opštinskom veću.

Nakon nekoliko turbulentnih sednica Skupštine Bele Crkve činilo se da je vlast stabilna. Međutim, početkom ove godine, na početku zasedanja četvrte redove sednice, predsednik SO Nenad Živanović predložio je dopunu dnevnog reda i imenovanje zamenika predsednika skupštine, razrešenje člana opštinskog veća i imenovanje novih članova. U belocrkvansku vlast tog dana je ušla i Srpska napredna stranka. Novoizabrani zamenik predsednika skupštine je Jovan Daja iz SNS-a. Dragan Tikić iz Bogate Srbije razrešen je dužnosti člana veća, a novi opštinski većnici postali su Dušan Milosavljević i Mirjana Pančić Bužek, takođe iz SNS-a. Naprednjaci su najavili da je njihov cilj borba protiv korupcije i kriminala i da od njega neće odustati. Obećali su maksimalno zalaganje za sprovođenje programa SNS-a u Beloj Crkvi. Jovan Daja je izneo i očekivanje da se koalicioni partneri neće naći na tom putu, kako ne bi došli u situaciju da, kako je rekao, napuštaju koaliciju. Sednicu su tada bojkotovali odbornici LSV, međutim ova stranka je nastavila da učestvuje u vlasti i nakon promena tog dana.

Na zvaničnom sajtu opštine Bele Crkve nisu unete izmene nakon ulaska novog partnera u vlast, te tako i dalje stoje prošlogodišnji podaci. U toku ove godine nije bilo većih političkih turbulencija, a korist od toga su osetili građani Bele Crkve. Opština je odobrila sredstva za asfaltiranje ulica, nastavljena je gasifikacija, otvorena je nova fabrika za proizvodnju kerozinskih kocki potpaljivača, a u ovo mesto je stigao i jedan od prvih kredita Razvojnog fonda Vojvodine.

Maja Živanović