Titel: Krivična prijava protiv zamenika predsednika opštine zbog nasilja

U manjku informacija iz malih sredina kakva je Titel, najveću pažnju javnosti skrenuo je incident koji je po navodima policije izazvao zamenik predsednika opštine Marinko Trivunović iz Srpske napredne stranke (SNS) zbog nasilničkog ponašanja u jednom ugostiteljskom objektu u poslednjem danu prošle godine.

Policija tvrdi da je Trivunović u pretprazničnoj atmosferi u jednoj popularnoj titelskoj kafani fizički napao meštanina Milana Pajića i naneo mu teške povrede glave. Predmet je predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu na dalje postupanje, a Trivunović je zvanično pod istragom da je flašom više puta udario Pajića u glavu i usled toga mu skinuo deo skalpa.

Pajić je izjavio da ga je Trivunović bez ikakvog povoda napao kada je čuo da je član Demokratske stranke (DS). “Prijatelji su me pozvali na piće, prišao sam i javio se, a nakon izvesnog vremena mi je prišao i počeo da me vređa da sam ‘žuti lopov’. Ja sam samo ćutao, a on me je udario glavom od čega sam pao. Zatim je uzeo flašu i udario me u glavu i nastavio da me udara dok se nisam sklonio iza nekih vrata”, rekao je Pajić.

Trivunović se o incidentu nije medijski oglašavao, a predsednik opštine Titel Dragan Božić rekao je da se događaj odigrao van zgrade opštine, nakon radnog vremena i da je to stvar dva privatna lica. “Neka policija i tužilaštvo utvrde šta se dogodilo, pronađu krivca i kazne ga za učinjeno delo. Ja imam 70 radnika u opštini i kada bi ih kontrolisao šta rade nakon radnog vremena, ne znam da li bih stigao i samo time da se bavim”, rekao je Božić i odbacio svaku mogućnost da Trivunovića zbog toga smeni.

Bivši predsednik opštine Milivoje Petrović iz DS-a rekao je da mu je drago što je tužilaštvo u incidentu prepoznalo krivično delo za koje se Trivunović tereti, ali je zamerio policiji da svoj deo posla nije obavila efikasno. Petrović smatra da je Pajić dobio batine samo zato što je član DS-a i što mu je majka odbornica te stranke u Skupštini opštine Titel.

O incidentu u Titelu bilo je reči i na sednici SO Titel 25. januara, na kojoj su odbornici DS-a i Srpske radikalne stranke zatražili da Trivunović bude smenjen. Odbornici SNS-a i Socijalističke partije Srbije, koji čine vlast u Titelu, bili su protiv smenjivanja.

U opštini poput Titela svaka investicije je više nego dobrodošla. Stoga treba istaći da je u martu puštena u rad vodovodna mreža između Titela, Gardinovaca i Loka duga 30 kilometara. U ovu kapitalnu investiciju uloženo je ukupno 186 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i Opština Titel.

Dragan Božić je tada rekao da je puštanje vodovodne mreže u rad značajan događaj za žitelje Loka i Gardinovaca, jer će konačno svako domaćinstvo dobiti ispravnu vodu za piće. “Mala opština, kao što je Titel, sa skromnim budžetom nije mogla da realizuje ovako veliki projekat bez pomoći Pokrajine i Fonda za kapitalna ulaganja”, kazao je Božić i najavio da je u planu i izgradnja kanalizacione mreže, čime će opština Titel biti na pravom putu da izađe iz kruga nerazvijenih.

Opština Titel ovih dana predstavila je i projekat navodnjavanja Titelskog brega, jednu od najvećih investicija te vrste u Srbiji, vrednu oko 15 miliona evra, za koju opština traži potencijalnog investitora. Dragan Božić tvrdi da bi ostvarivanjem te investicije bilo obezbeđeno navodnjavanje 8.500 hektara prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta i da bi zbog nadmorske visine bilo moguće započeti proizvodnju kvalitetnog voća.

„Zbog toga što se ono nalazi na nadmorskoj visini od 120 do 130 metara, nemoguće je navodnjavanje klasičnim načinom, nego je potrebno dovesti vodu iz reke Tise. Idejni projekat i studija izvodljivosti pokazali su da je ideja o tome bila opravdana i sad predstoje koraci kako obezbediti finansijska sredstva za izradu samog projekta i početak njegovog ostvarivanja“, rekao je Božić.

Pošto je Titel mala opština, sa budžetom od svega 350 miliona dinara, ona ne može sama da finansira čak ni izradu generalnog projekta tako da će potražiti pomoć od Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kazao je Božić i dodao da je zainteresovanost za finansiranje tog projekta pokazala jedna izraelska kompanija.

Iako budžet Titela iznosi svega 350 miliona dinara, Opština uspeva da izdvoji oko 15 odsto za obrazovanje dece i omladine, a ove godine najviše novca je izdvojila u investicije, izgradnju i adaptaciju školskih i predškolskih ustanova. Prema rečima kontroverznog Marinka Trivunovića, za 2014. godinu biće izdvojena ista suma novca za obrazovanje.

U Opštini Titel se nakon 12 godina promenila vlast. Prošlogodišnji lokalni izbori na vlast su doveli koaliciju SNS, SPS, SDPS i URS. Za predsednika opštine izabran je naprednjak Dragan Božić, koji je po zanimanju farmaceut, inače od pre tri godine aktivan u politici. SO Titel ima ukupno 25 odbornika. Od toga je 11 odbornika SNS, po 2 odbornika iz koalicije SPS-SDPS i Srpske radikalne stranke, 4 odbornika iz URS-a, dok 6 odbornika pripada DS-u.

Darko Šper