Temerin: Nekoliko investicija i međunacionalni incidenti

U opštini Temerin u proteklih godinu dana bilo je uglavnom mirno, a najznačajniji događaj za ovu malu opštinu bio je nekoliko investicija i, nažalost, još nekoliko međunacionalnih incidenata.

Prvo je tužilaštvo u Novom Sadu u januaru podnelo optužnicu protiv sedmorice mladića osumnjičenih za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog incidenta u jednom ugostiteljskom objektu u Temerinu, gde su zlostavljali prisutne i ugrožavali njihovu sigurnost, uz nacističko otpozdravljanje i vređanje po nacionalnoj osnovi.

Ubrzo nakon toga dogodio se novi incident u Temerinu kada je policija uhapsila petoricu mladića zbog nasilničkog ponašanja prema trojici maloletnika koje su gađali flašama i oštetili kuću jednog od njih kada su pokušali da se sakriju. Navodno, vinovnici su tokom incidenta maloletnike vređali i na nacionalnoj osnovu, psujući im majku mađarsku.

Predsednik opštine Vladislav Capik je nakon incidenta, kao i mnogo puta ranije, izjavio da je bezbednosno stanje u Temerinu sasvim normalno, a suživot građana srpske i mađarske nacionalnosti kao i ostalih “na zavidnom, moglo bi se reći odličnom nivou”. “Stanje u Temerinu je normalno, odnosno na istom je nivou kao i pre nego što su se proteklih dana desila dva incidenta”, ocenio je Capik napominjući da je policija vrlo efikasno reagovala povodom tuča mladića 27. januara i 8. februara i dodao da bi isto tako efikasno trebalo da bude i sudsko procesuiranje učesnika tih incidenata.

“Lokalna samouprava je preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, pre svega kada je reč o kontroli rada ugostiteljskih objekata u kojima se okupljaju mladi, ali bi trebalo da pojačaju rad nadležni inspekcijski organi, jer se takvi incidenti dešavaju noću, van redovnog radnog vremena lokala”, rekao je Capik. I dodao da se tuče među mladima dešavaju kao i u drugim mestima, ali problem nastaje “kada izbiju između pripadnika različitih nacionalnosti, što onda otvara prostor za različite interpretacije”.

Povodom sve učestalijih incidenata u Temerinu bila se oglasila i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) koja je zatražila od vlasti u Srbiji da obezbede zaštitu građana mađarske nacionalnosti, i pozdravila “privrženost” ministra unutrašnjih poslova Srbije (Ivice Dačića) i vlasti u Vojvodini da se toj manjini garantuje ostvarivanje prava. AI je naveo da istraživanja o diskriminaciji u Srbiji pokazuju da vlasti često ne garantuju prava manjina na odgovarajući način, što je jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku uniju. AI je podsetio da Ustav Srbije zabranjuje diskriminaciju manjina, kao i Krivični zakonik i Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina.

Međutim, u oktobru je napadnut šesnaestogodišnji dečak iz Novog Sada u prigradskom autobusu na putu između Novog Sada i Temerina. Dečak i njegova majka tvrdili su da je napad bio etnički motivisan i da ih je napao jedan čovek, koji ga je vređao zato što je Mađar i udario u lice “šest ili sedam puta”. “Sada se to desilo mom detetu, a sutra se to može desiti nekom drugom detetu”, kazala je majka i zatražila da napadač brzo bude pronađen i adekvatno kažnjen. Ona je potvrdila da će od Pokrajinskog ombudsmana tražiti nadzor istražnog postupka.

U Temerinu je u proteklih godinu dana realizovana i veoma značajna investicija u Fabrici kugličnih ležajeva (FKL), jer veći deo radno sposobnog stanovništva radi u kompaniji koja je svojevremeno važila za giganta u toj vrsti proizvodnje. U novi pogon investirano je 430 miliona dinara, a posao je dobilo novih 60 radnika u proizvodnji. FKL trenutno upošljava oko 600 radnika, a proizvodnja se odvija u tri smene. Fabrika je osnovana 1961. godine, a osnovna delatnost je proizvodnja kotrljajućih ležajeva i kardanskih vratila, od čega je 85 odsto namenjeno izvozu.

U julu je počela i izgradnja dva velika rukometna terena, na kojima će biti zastupljena i košarka i odbojka, kao i dva opremljena dečja igrališta, u čiju će izgradnju biti uloženo sedam miliona dinara. Projekat je počeo da se realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu, a izgradnja svih objekata trebala bi da bude završena najkasnije do kraja godine.

Konačno, Opština Temerin je tokom godine pustila u rad sistem video nadzora u cilju kontrole javnih površina i saobraćajnica, ali i povećanja opšte bezbednosti građana. Sistem daljinskog video nadzora aktivan je 24 sata, a postavljeno je 10 kamera. “Projekat smo sproveli u skladu sa Strategijom razvoja bezbednosti Opštine Temerin, a na ovaj način ne samo da će nadležni organi imati uvid u javne površine i kontrolu samih saobraćajnica, već će kamere omogućiti i uvid u ono što se dešava na ulicama, i eventualne izgrednike u remećenju javnog reda i mira”, kazao je Vladislav Capik.

Darko Šper