Subotica: praćenje rada lokalne samouprave

Skupštinsku većinu predstavlja koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) u čijoj odborničkoj grupi se, od nedavno, nalazi i Srpski pokret obnove (SPO), Savez vojvođanskih Mađjara (SVM), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Liberalno demokratske partije (LDP) u čijoj odborničkoj grupi se nalazi nezavisni dbornik pokreta “Upravo sad”, Demokratske stranke Srbije (DSS), Koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) koju čine PUPS i Jedinstvena Srbija (JS), Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka.

U opoziciji su ostala 12 odbornika, iz redova Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS), Pokret mađarske nade i bivši član Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM), a sada nezavisni odbornik pokreta “Upravo sad” i član odborničke grupe LDP.

Subotička vlast u lokalnoj Skupštini, od ukupno 67, ima podršku 55 odbornika.

Potpisivanjem koalicionog sporazuma o zajedničkom učešću u gradskoj vlasti usvojena je četvorogodišnja programska deklaracija ”Subotica – grad sigurne budućnosti”.

Na vanrednoj sednici Skupštine grada, održanoj 10. jula 2012. god. izabran je gradonačelnik Subotice Modest Dulić iz Demokratske stranke.

Predsednica Skupštine grada Subotica je Marija Kern Šolja iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Za zamenika predsednika Skupštine grada izabran je Veljko Vojnić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, a za zamenika gradonačelnika Blaško Stantić iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Novo Gradsko veće, uz Blaška Stantića i Modesta Dulića čine Nemanja Simović i Atila Čengeri iz Demokratske Stranke, zatim Marta Dobo, Oto Buš i Šime Ostrogonac iz Saveza vojvođanskih Mađara, Dragi Vučinović iz Demokratske stranke Srbije, Miloš Nikolić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vjekoslav Ostrogonac (bivši član Liberalno demokratske partije) i Etela Jerinkić iz Socijalističke partije Srbije.

Novouspostavljena gradska vlast je obećala da će u narednom periodu, u sektoru proizvodnje, pored ugovorenih 4.300 novih radnih mesta, biti otvoreno još najmanje 2.500 novih mesta, zatim u komercijalnom sektoru, na prostoru ”Druge kasarne” još 600 radnih mesta, a u sektoru turizma 400 radnih mesta. Sa više od 7.000 novih radnih mesta stopa nezaposlenosti u Subotici će biti manja od evropskog proseka.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić veruje da će u narednih nekoliko godina, kada strane kompanije koje rade ili stvaraju uslove za rad u Subotici, realizuju najavljena ulaganja u drugoj fazi investicija, broj novih radnih mesta iznositi 4.300, što bi predstavljalo oko 35% od ukupnog broja nezaposlenih u Subotici.

Ulaganjem velikih stranih investitora, poput “Simensa”, “Svarovskog”, “Kontinentala”, “Norma grupe” i “Kalcedonije”, svetski magazin Fajnenšl tajms (Financial times) je, na osnovu strategije za privlačenje stranih investicija, grad Suboticu svrstao na deseto mesto u Evropi.

Po predizbornim obećanjima, nova vlast će biti aktivnija u očuvanju postojećih radnih mesta, privlačenju stranih grinfild investicija, unapređenju infrastrukture, završetku izgradnje Y kraka, izgradnji kanalizacione mreže na Paliću, traženju rešenja za sanaciju jezera Palić i jezera Ludaš, vraćanju nekadašnjeg izgleda centru grada, uključujući i završetak zgrade Narodnog pozorišta, izgradnji javnih podzemnih garaža i rušenju betonskog skeleta pored Otvorenog univerziteta starog šest decenija.

Grad ima u planu da otkupi Dom Vojske od Vojske Srbije i da ga ustupi mladima na korišćenje, da reši problem napuštene i ruinirane robne kuće Beograd na Korzou, rekonstruiše Zelenu fontanu i deo Sinagoge, izgradi reginalnu deponiju koja bi obuhvatala Suboticu, opštine Bačku Topolu, Mali Iđoš, Čoku, Kanjižu i Sentu.

Prema planu gradske vlasti, trudnice će imato 100% plate, a osnovci i predškolci besplatno klizanje i plivanje. U planu je obnova prerađivačke industrije voća i povrća, mesne industrije, uzgoja svinja i peradi, kao i osposobljavanje aerodroma “Bikovo” za međunarodni saobraćaj.

Najvažniji cilj gradske vlasti je otvaranje novih radnih mesta

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao za Autonomiju da je najznačajniji rezultat rada lokalne samouprave, u prethodnih sto dana, bio početak rada nemačke fabrike za proizvodnju sistema za hlađenje motora kompanije ”Continental” gde će posao naći 250 građana Subotice.

On je kazao da ukupna vrednost investicije iznosi 10,7 miliona evra, a u slučaju pozitivnih kretanja na tržištu, ova kompanija bi od 2015. godine, na istoj parceli, započela izgradnju novog proizvodnog objekta i zaposlila oko 400 radnika.

U najavi je investicija privrednog društva ”Tyrolian Real Estate” koje je u avgustu izlicitiralo 1,28 miliona eura za parcelu od četiri hektara na lokaciji komercijalne zone ”Petar Drapšin”, a u prvoj polovini 2013. godine se očekuje izgradnja tržnog centra u kojem će biti otvoreno 300 novih radnih mesta, rekao je Dulić.

“Ono što je urađeno ili započeto u prethodnom mandatu, u velikoj meri se tiče investicija koje nam obezbeđuju otvaranje novih radnih mesta, što je bila jedna od centralnih tema naših predizbornih poruka Subotičanima”, istakao je Dulić

On je rekao da će, posle šest decenija konačno, do kraja godine, početi rušenje betonskog skeleta pored Otvorenog univerziteta, kao i definisanje predloga rešenja za Zelenu fontanu i obezbeđivanje sredstva u budžetu za njenu sanaciju.

Prema njegovim rečima, predstavljena je moguća radna verzija novog Narodnog pozorišta, a novoformirana radna grupa ima zadatak da projektantima definiše detalje projektnog zadatka kako bi u narednih nekoliko meseci imali konačan predlog projekta budućeg gradskog teatra.

On je podsetio da su u predizbornom periodu građanima obećali da će izvršiti racionalizaciju u onim segmentima javnog sektora gde je to opravdano i izvodljivo, te su, u radu Gradske uprave i javnim preduzećima, već u prvih mesec dana ostvarene značajne uštede u troškovima korišćenja mobilnih telefona i fiksnih telefona, umanjen je broj službenih vozila, a time i potrošnja goriva.

Na sednici gradske Skupštine, u oktobru mesecu, je doneta odluka o finansiranju rada nacionalnih saveta, u iznosu od četiri miliona dinara, što potvrđuje čvrstu opredeljenost u ostvarivanju prava nacionalnih manjina i boljih uslova za njihovo prosvetno, kulturno i umetničko profilisanje, kazao je Dulić.

Pristupni fondovi EU kao izvor finansiranja velikih gradskih projekata

Gradonačelnik Subotice je rekao da je budžetskih sredstava malo i da će u decembru mesecu sa Evropskom unijom biti ugovorena donacija za dva velika projekta vrednosti od milion evra, a grad Subotica će pružiti logističku i stručno-tehničku podršku za dodatnih 11 projekata preko kojih će se u Suboticu sliti više stotina hiljada evra.

“Preko Svetskog fonda za zaštitu spomenika kulture, u oktobru smo obezbedili 70.000 dolara za renoviranje jugoistočne fasade Sinagoge”, rekao je Dulić.

On je istakao da je Skupština grada na svojoj sednici, 9. februara 2012. godine, dala saglasnost na programe poslovanja svih 15 javnih i javno-komunalnih preduzeća, čiji su programi objavljeni u Službenom listu grada Subotice i nalaze se na zvaničnoj internet prezentaciji grada.

On je potvrdio da lokalna samouprava, preko organa upravljanja i nadzora, vrši kontrolu nad radom direktora javnih preduzeća, kao i kroz redovne konsultacije i sastanke sa direktorima ovih preduzeća.

Odnos prema medijima intenzivan i korektan

Dulić je rekao da je u Gradskoj kući otvoren Medija centar koji svakodnevno služi kao pres centar za sva gradska preduzeća i institucije, a na zahtev novinara se ostvaruju i kontakti sa gradskim funkcionerima.

“Odnos medija i lokalne samouprave je intenzivan, otvoren i korektan, zaključio je Dulić.

Koalicija sa SVM ima perspektivu

On je mišljenja da je, odnos sa Savezom vojvođanskih Mađara, zbog dvogodišnjih razmirica i političkih sukoba, u početku bio opterećen velikom dozom nepoverenja, ali je uveren da ova koalicija ima perspektivu i da se konstruktivnim pristupom, komunikacijom i zajedničkom saradnjom, mogu rešavati nagomilani problemi u društvu.

Netransparentnost budžeta: “Vlast želi nešto da sakrije”

Novinarka dnevnog lista “Danas” Vesela Laloš je rekla za Autonomiju da je sam postupak rebalansa budžeta, koji je urađen tokom oktobra, izazvao kritike malobrojnih opozicionih odbornika, pre svega zbog činjenice da je predlog o izmeni budžetskih sredstava upućen u Skupštinu pre nego što je on prošao revizorsku kontrolu, dok je revizorski postupak, a i krajnji izveštaj, zadržan u tajnosti.

Ona je napomenula da je ovakav odnos prema najvažnijem aktu grada, i načinima njegovog trošenja, dovoljno ilustrativan da pokaže koliko je zapravo lokalna vlast “transaprentna” i u ostalim njenim segmentima.

“Detalji koji to dodatno potvrđuju jesu skupštinski materijali pisani gotovo hermetičnim birokratskim stilom, i šturim podacima koji su neprestani izvor sumnje čak i odbornicima Skupštine grada”, rekla je Laloš.

Ona je kazala da se događa da se na samom početku skupštinske sednice podele dopunski materijali, za koje nema dovoljno vremena da se ozbiljno prouče, iako se neretko radi o važnim odlukama.

“Budžet je tako napisan da svakome ko želi da kontorliše njegovo trošenje treba pomoćni ekspert kako bi mu objasnio stavke i raspored trošenja građanskih para”, istakla je Laloš.

Ona je naglasila da se već godinama unazad svi budžeti kreiraju sa namerom da budu „štedljivi i razvojni“, ali je obično rashodna strana na kraju godine iznad planiranog obima, a ukoliko se nešto stavi pod stavku razvojni, onda je to zahvaljujući dodatnim prihodima ili donacijama, na primer iz Evropske unije.

Predizborna izgradnja grada

Prema njenim rečima, realizacija planova odnosno projekata vlast, najčešće, potencira pred nove izbore i dovoljno je navesti nekoliko nedovršenih investicija – Iako grad bez pomoći države ne može da reši problem obilaznice oko grada, poznatije pod imenom Y krak, on se gradi već treću deceniju, a dužina tog puta je svega  23 kilometra.

Izgradnja zgrade Narodnog pozorišta, zaštićenog spomenika kulture, je trebalo da je već pri kraju, međutim, kako je megalomanski zamišljena, sa mega troškovima, posao je potpuno stao, rekla je ona.

Laloš je kazala da istu sudbinu deli i nedovršeni kompleks zatvorenih bazena u Dudovoj šumi, na koji su utrošena velika sredstva i koji je, nakon gotovo deceniju gradnje, sada napušten, da bi vlast, u predizbornom periodu, izgradila manji bazen u naselju Prozivka.

Ona je rekla da je jedan od poluzavršenih projekata i Plato dr Zorana Đinđića, najavljen kao spomenik u čast ubijenom premijeru, koji je pretvoren u sumnjivu i nedovršenu investiciju, koja je odnela oko 45 miliona dinara. Plato se gradi od 2007. godine, a prema planu sadrži jednu električnu instalaciju, malu fontanu i popločanu površinu sa svetlećim efektima.

“Imamo brojne neasfaltirane ulice, čiji su stanovnici dobijali vrlo uverljiva obećanja da će konačno asfalt stići i do njih. Posle izbora završen je samo još jedan kružni tok, i sve je stalo, iako je do tada, pred same izbore, po jedna ulica dovršavana gotovo svakog dana”, podseća ona.

Funkcionerske fotelje predstavljaju ratni plen vladajućih stranaka

“Nakon svakih izbora, mesta i funkcije u javnim preduzećima se dele kao ratni plen, pa se tako zapošljavaju ne samo nestručni, u smislu neodgovarajućih kvalifikacija, nego i ljudi sa nedovoljnim obrazovanjem da bi uopšte mogli biti na rukovodećem položaju”, upozorila je Laloš.

Ona je podsetila da je u javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo” za direktora postavljena osoba koja je osuđivana, što očigledo ne predstavlja nikakvu prepreku jer je osnovni kriterijum, naravno, stranačka pripadnost, i od početka višetranačja, ni na jednu važnu i odgovornu poziciju u gradu nije postavljen neko ko nije imao podršku određene stranke – bilo kao član, ili bilo kao „simpatizer“.

Zavod za urbanizam grada Subotica je na svom sajtu objavio ime pomoćnika ovog javnog preduzeća (Zoran Stipić, dipl. inž. građ.) iako funkcija pomoćnika javnog preduzeća ne postoji po zakonu.

“Nedavno su pojedini predstavnici koalicije Leberalno-demokratske partije, koji su po stranačkom ključu dobili pozicije u gradskoj vlasti, napustili stranku, tako da su, prilikom raspada odborničke grupe,  zadržali svoje odborničke mandate koje koristiti po sopstvenoj volji, bez ikakvog polaganja računa makar stranci”, napominje Laloš.

Ona je istakla da je Gradska kuća prepuna kancelarija i činovničkih stolova, čak se pregrađuju prostorije kako bi se stvorio prostor za više radnih stolova.

Prilično je kratko vreme za realizaciju bilo kojih većih projekata, te se nova vlast ne može u tom smislu prozivati, ali je ona, kao nastavljač bivše garniture vlasti, odgovorna zbog stvaranja neprirodno široke koalicije, kojom se ona posebno ponosi, predstavljajući to kao izvanredan kompromis u cilju bolje efikasnosti, a na korist građana Subotice, veruje ona.

Laloš napominje da su u vlast tako ušle gotovo sve lokalne stranke, osim SNS, pa su deo vlasti okupirale nedemokratske i nacionalističke partije poput SPS i DSS.

Odnos medija i vlasti baziran na interesima

U odnosu na pre desetak godina, otvorenost i komunikacija između medija i gradske vlasti prilično je lošija, jer je određivanjem ovlašćene osobe za kontakt s medijima, lokalna vlast sve više drži pod kontrolom protok informacija prema građanima, upozorava Laloš.

Ona je stava da je otvaranjem Pres centra u okviru Gradske kuće stvoren privid da se lokalna samouprava brine o informisanju, ali se sve svodi na plasiranje najobičnijih, ne servisnih informacija, gde se lokalni funkcioneri pojavljuju u ulozi sopstvenih portparola gde najavljuju koncerte, izložbe, festivale, i tu se uglavnom njihovo obraćanje javnosti i završava.

Subotica je pre dve decenije imala brifing kod gradonačelnika, koji je jednom nedeljno držao konferencije za štampu gde je novinarima referisao šta se događa, i bio je na raspolaganju za sva pitanja, ali je, nakon toga, prvi gradonačelnik Demokratske stranke Saša Vučinić ukinuo brifing, jer nije želeo da ga novinari „rešetaju“, objašnjava ona.

Laloš je rekla da je lokalna samouprava izgradila različite odnose sa lokalnim medijima, tako postoji čak 14 medija za koje je vlast dostupnija, ali se ti mediji nalaze na platnom spisku lokalne samouprave, kao i pojedina udruženja koja i nemaju mnogo veze sa novinarstvom.

Neposredno pred majske izbore, subotička Komisija za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja raspodelila je oko 16,5 miliona dinara lokalnim štampanim i elektronskim medijima, s toga je slobodna i da očekuje da mediji “imaju obzira” prema njoj, odnosno ona time otvoreno potkupljuje novinare, upozorava naša sagovornica.

Ona veruje da je lokalna samouprava, takođe, formirala jednu bahatu komunalnu policiju, čiji je jedini smisao i zadatak naplaćivanje kazni koje se kreću i do 80 hiljada dinara, a slična je situacija i sa javnim komunalnim preduzećem “Parking”, koji se takođe pretvorio u preduzeće za naplatu harača od građana.

“Veliki problem predstavlja činjenica što je ova, “demokratska vlast” gotovo nesmenjiva, jer se Subotica kao višenacionalna sredina kloni one druge, republičke opcije, te je prozivanje i kažnjavanje široke “demokratske koalicije”, makar i njenom smenom, zasad nemoguće”, zaključila je Laloš.

Natalija Jakovljević