Sremski Karlovci: Naprednjaci ipak u vlasti s demokratama

Prošlogodišnji izbori nisu doneli veće promene u vlasti u Sremskim Karlovcima, s obzirom na činjenicu da je treću godinu zaredom na mesto gradonačelnika izabran Milenko Filipović iz Demokratske stranke. Demokrate su na istim izborima dobile osam od ukupno 25 mandata u Skupštini opštine, Srpska napredna stranka 5, Ujedinjeni regioni Srbije 3, po dva mandata dobili su Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Dveri, a jedan mandat pripao je Demokratskoj stranci Srbije.

Vladajuću koaliciju tada su oformile demokrate s Ligom, URS-om i SPS-om, a s obzirom na to da su ih na sednicama radikali uvek podržavali, ova koalicija opstajala je kao većina u parlamentu. Nakon majskih izbora naprednjaci su po uzoru na republičku vlast pokušavali da “prekomponuju” postojeću strukturu, ali iako su bili samouvereni znalo se da je to teško izvodljivo s obzirom na činjenicu da demokrate već godinama stabilno drže vlast u Sremskim Karlovcima. Odbornici SNS do polovine godine nisu hteli da učestvuju u radu skupštinskih radnih tela, da bi nakon toga prihvatili mesto za svog člana u jednoj od skupštinskih komisija, što je bio nagoveštaj nekog budućeg dogovora s vladajućom koalicijom.

Dogovor je i realizovan na skupštinskoj sednici početkom oktobra kada su naprednjaci počeli da participiraju u vlasti, izborom Radovana Mišića za predsednika Skupštine opštine.

Predsednik Opštinskog odbora SNS Sremski Karlovci Mijodrag Ćirković izjavio je tada u medijima da je opština bila talac jedne partije, a da će njegova stranka pokušati da svojim projektima obezbedi finansije kojima će poboljšati život građana u Sremskim Karlovcima.

Predsednik opštine Milenko Filipović iz DS-a izjavio da je dogovor s SNS-om značajan za unapređenje funkcionisanja opštine.

“Izašli smo u susret zahtevima naprednjaka da ih pustimo u vlast, jer kao prave demokrate smatramo da svakom treba dati šansu da ispuni obećanja koja je dao”, rekao je tada Filipović novinarima, mada poznavaoci prilika u sremskokarlovačkoj opštini smatraju da je ovo najbolji način da Filipović suparnike drži na oku.

Pre Mišića, na mestu predsednika Skupštine opštine bio je Rajko Marinković iz Ujedinjenih regiona Srbije, koji je postao zamenik predsednika opštine, a ovo je prvi put da se bira zamenik prvog čoveka opštine u Sremskim Karlovcima.

Naprednjaci su pored mesta predsednika Skupštine ušli sa dva člana u Upravni odbor Turističke organizacije Sremskih Karlovaca. Na istoj, oktobarskoj, sednici prošireno je Opštinsko veće za jedno mesto koje se očekivalo da će popuniti odbornik iz SNS-a, što se tada nije dogodilo, međutim prilično je sigurno da će naprednjaci ući u Opštinsko veće na prvoj narednoj sednici. Do sada su u veću bila dva člana iz Demokratske stranke, po jednog člana imali su Liga, URS i SPS, a jedan član je nestranačka ličnost.

Jovana Zdjelarević