Sremska Mitrovica: Infrastruktura u fokusu, politika u mirnim vodama

Najviše turbulencija na političkoj sceni u Sremskoj Mitrovici imali su oni koji su prošle godine imali najbolji izborni rezultat – Demokratska stranka. Iako su u procentima “preflekali” kolege iz cele Vojvodine, mitrovačke demokrate raspuštane su već dva puta, a sve posle odluke gradonačelnika Branislava Nedimovića da obećanu koaliciju sa njima raspusti i pre formiranja. Vlast koju čine Nedimovićev pokret “Vredna Mitrovica”, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije, stabilno radi na ispunjavanju predizbornih i postizbornih obećanja, doduše ni blizu one dinamike koja je provejavala u žustrim političkim najavama i govorima. Ali se, ipak, radi.

“Obe obe obećala…”

Stih iz poznatog bećarca, u kojem je izvesna ženska osoba “obećala, ali nije dala”, može u pojedinim slučajevima da se posveti sremskomitrovačkoj vlasti. Prvo na listi takvih obećanja je definitivno ono koje je gradonačelnik Nedimović dao još pre šest godina (ovo mu je treći mandat na mestu predsednika opštine) – da će u Mitrovici biti otvoreno 4.000 novih radnih mesta. Nekih pomaka je, na tom polju, bilo, ali ni blizu izgovorene cifre koja je bliže urbanoj legendi nego ispunjenju. Barem za sada. Između ostalog, Nedimović je najavio i oporavak preduzeća “Mačva”, u Mačvanskoj Mitrovici podelom učešća vlasnika, slovenačkog preduzeća “Jadran”, sa neimenovanim srpskim partnerom. Oporavak se još uvek nije desio. Daleko veća firma, nekadašnji gigant mesne industrije – “Mitros”, prošao je tranzicioni put od “Svislajona” čiji vlasnik Rodoljub Drašković je pootpuštao većinu radnika, preko “Takovo agrara”, koji je zajedno sa “Mitrosom” otišao u stečaj, nekoliko propalih licitacija, da bi stigao do statusa još jednog neispunjenog predizbornog obećanja. Do proleća 2013. godine u selu Veliki Radinci u opštini Sremska Mitrovica, prema najavama aktuelne vlasti trebalo je da nikne heliodrom. Jesen je stigla, a heliodrom je i dalje u registratoru sa zanimljivim idejama koje nikada nisu realizovane.

Kuper standard za izbeljivanje obraza

Jedan investitor, ipak, nije ostao samo na rečima. Fabrika zaptivnih sistema za automobile “Kuper standard” ne samo da je najavljena, nego je i stigla u Mitrovicu. U julu ove godine konačno je položen kamen temeljac u industrijskoj zoni ovog grada, uz najavu da će investicija vredna 35 miliona evra omogućiti zapošljavanje više od 500 radnika. Akt o izgradnji potpisali su, uz predstavnike grada i investitora, i premijer Srbije Ivica Dačić i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi. Prvih deset meseci u ovoj godini obeležio je, dakle, jedan kamen temeljac. A onda, u oktobru, najavljen je pravi privredni bum. Tri nova investitora dobila su građevinske dozvole. Izgradnju novih pogona trebalo bi uskoro da počne italijanska “Lames grupa”, koja proizvodi podizače za stakla na automobilima, trenutno ima 80 radnika i radi u zakupljenoj hali, a dogodine će, prema najavama, u njihovom poslovnom prostoru raditi 226 radnika. Nemački “Bauhemik”, proizvođač građevinskog lepka, koji je zemljište kupio pre skoro dve i po godine, tražio je dozvolu za gradnju pogona u kojem će raditi 40 radnika. Libanska kompanija “VVT”, koja uskoro završava garni-hotel u Sremskoj Mitrovici, kupila je dva hektara građevinskog zemljišta i dobila dozvolu za izgradnju pogona za preradu drveta, u kojem će zapošljavati 80 ljudi. Kod Sportskog centra “Pinki”, koji je ove godine rekonstruisan, dva trgovinska lanca su izrazila interesovanje za izgradnju robne kuće, a jedan od njih je nemački “Lidl”, koji je, navodno, ušao u “ozbiljnije pregovore”.

Uređenje punom parom

Sremska Mitrovica je u ovogodišnjem budžetu planirala povećana izdvajanja za agrar., a akcenat je, kako je i najavljivano, stavljen na dalje infrastrukturno opremanje grada. Krajem januara sagrađena je nova ambulanta u Mesnoj zajednici “22. avgust”, koja je i kompletno opremljena. Za nove zasade zelenila u gradu izdvojeno je 50 miliona dinara, a već početkom godine je počeo obiman posao na ozelenjavanju grada. Uz pomoć iz republičkog budžeta, u martu je sanirana najugroženija deonica međunarodnog puta ka graničnim prelazima sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, kroz Laćarak, a u aprilu je počelo ulaganje u kanalsku mrežu u selima sremskomitrovačke opštine, za šta je izdvojeno 30 miliona. Jun je za meštane Ravnja označio početak izgradnje dugoočekivane vodovodne mreže, a u Mačvanskoj Mitrovici su počeli radovi na izgradnji kanalizacije. Tokom leta je počelo i uređivanje atarskih puteva, nasipanjem šljunka i popravljanjem postojećih puteva između njiva. Do oktobra je oformljena Agencija za ruralni razvoj Sremske Mitrovice, koja je počela sa radom. Osim toga, za poljoprivrednike je opština obezbedila i pet miliona dinara, koji su namenjeni za kratkoročne kredite za setvu, kao pomoć za otplatu kamata u saradnji sa poslovnim bankama. Sa “Elektrovojvodinom” je, krajem oktobra, sklopljen ugovor o investiciji vredan 20 miliona dinara, za izgradnju elektroenergetskih objekata za komunalno opremanje industrijskih zona u severnom delu grada, ali i snabdevanje strujom stanovnika koji žive u obližnjim naseljima.

Socijalni mir, ali i otvaranje prema građanima

Socijalna komponenta ovogodišnjeg budžeta grada ogleda se u nekoliko stvari. U januaru je gradska vlast povećala dodatak za prvo dete na 30 hiljada dinara, što je duplo više novca nego ranijih godina. Poreskim obveznicima koji uredno plaćaju porez na imovinu odobreno je deset odsto popusta na porez za nekretnine. Za Mitrovčane starije od 65 godina obezbeđen je besplatni javni prevoz. Od marta u Sremskoj Mitrovici građani mogu da komuniciraju uživo sa odbornicima u Skupštini opštine, a od jula komunalne probleme mogu da prijavljuju u novootvorenoj kancelariji Komunalne policije.

Aleksandar Vukovac