Srbobran: Naprednjaci i demokrate u stabilnoj opoziciji

U opštini koju su zaobišla „upodobljavanja“ i „prekomponovanja“ još uvek je na vlasti „koalicija po lokalnim aršinima“ koju su formirali SPS-PUPS, GG Pokret za promene i LSV. Većini od 18 odbornika u srbobranskom parlamentu od 28 mandata, opozicija su odbornici DS (6) i SNS (4).

Kuriozitet da opoziciju čine vladajuće partije, jedna na republičkom, a druga na pokrajinskom nivou održao se do danas. Iako su nedavno zajedničkim saopštenjem lokalnih odbora, čelnici SNS i SPS obelodanili da pregovaraju, naprednjaci i demokrate još uvek imaju “stabilnu opozicionu koaliciju”. Dok je SNS u SO Srbobran u „tihoj opoziciji“, glasno političko prepucavanje na relaciji bivši predsednik opštine Branko Gajin (DS) i aktuelna vladajuća koalicija, međutim, i dalje traje. Na račun Gajina, koji je 12 godijna bio “prvi Srbobranac” vladajuća koalicija uputila je brojne optužbe za zloupotrebe, ali i krivične prijave koje još uvek nemaju sudski epilog.

Aktuelna vladajuća koalicija, međutim, nije se u poslednjih godinu dana bavila samo osvrtanjem na grehe svojih prethodnika. Gajinov naslednik Zoran Mladenović (SPS), dugogodišnji privatni preduzetnik i predstavnik asocijacije EXPO Italia koja se bavi investicionim ulaganjima italijanskih kompanija u Srbiju, manje se bavio politikom a više primenjenim preduzetništvom. Tako su Srbobrance tokom ove godine posetili zvaničnici i preduzetnici italijanske regije Lombardija, a opština je, među četiri u Vojvodini, predstavljena u Briselu u okviru manifestacije „Evropske regije i gradovi u zaletu 2020“.

Spisku svojih dobrih rezultata aktuelna vladajuća koalicija dodala je Strategiju razvoja opštine Srbobran, Kancelariju lokalnog ekonomskog razvoja i sistem 48 sati koje opština u prethodnom mandatu jedina u Vojvodini nije imala. Dok se preduzimljivi predsednik trudi da svojim poslovnim vezama oživi ruiniranu privrednu sliku Srbobrana, lokalna samouprava i dalje  je pod teretom od 129 miliona dinara kreditnih zaduženja, ali i 65 miliona dinara potraživanja na osnovu poreza za imovinu prema građanima i privredi. O socijalnom stanju građana opštine najbolje govori podatak da je lokalna samouprava 20 puta povećala sredstva za socijalna davanja, ali i otvorila narodnu kuhinju.

Ranka Ivanoska (Autonomija)