ŠID: Mnogo hteli, malo započeli

Prekomponovanje većine bio je razlog što su lane demokrate, dotadašnji glavni stožer vladajuće koalicije u Šidu, izgubile vlast, a već duže od godinu dana ovom sremskom varoši rukovode naprednjaci, zajedno sa socijalistima i predstavnicima DSS. Na lanjsko upodobljavanje šidskih sa republičkim vlastima nije imala uticaja ni presuda Upravnog suda kojom je potvrđeno da je predsednik opštine Nikola Vasić (SNS) na to mesto izabran protivzakonito, te u proteklih godinu dana vladajuća većina u Šidu funkcioniše bez trzavica.

Koliko su se u toj lokalnoj harmoniji i ravnoteži sa republičkom vlasti lokalni čelnici bavili problemima građana, nije lako precizno izvagati pa čak ni služeći se pritom zvaničnim statističkim podacima o ekonomskim pokazateljima u šidskoj opštini. Jer, ne može se, u celokupnom nepovoljnom ambijentu, na leđa lokalnih vlasti prevaliti lavovski deo odgovornosti za loše pokazatelje o privrednoj razvijenosti opštine, standardu njenih građana, dolasku investitora… Pa ipak, čini se da je u protekloj godini mnogo toga ostalo na rečima. I to glasnim.

Odjeknule su, naime, izjave predsednika opštine Nikole Vasića koji je u prvim mesecima 2013. godine najavio značajna ulaganja u šidsku opštinu – kako domaća, tako i strana – ali konkretnih poteza još nije bilo. U katastarskoj opštini Erdevik, Bačinci i Šid, konkurisali su investitori koji su uputili pismo namere o pokretnju biznisa, ali su dalje informacije izostale. Italijani je trebalo da grade intermodularni, odnosno kargo centar u Adaševcima, u koji bi uložili čak 120 miliona evra, po principu javno-privatnog partnerstva. Kako se od nadležnih ovih dana moglo čuti, opština je uradila što je bilo do nje, a sada se čeka da država uradi svoje, to jest da da garanciju za zemljište predviđeno za izgradnju jer je ono u njenom vlasništvu.

U Erdeviku je trebalo da nikne sušara i hladnjača za preradu voća i povrća vredna od pola do milion evra, što bi svakako bila značajno za opštinu sa oko 4.000 nezaposlenih. Bombastično je odjeknula i najava da će Rusi u Bačincima graditi šećeranu i elektarnu na biomasu i da će u objekte, infrastrukturu i nove mašine uložiti 300 do 400 miliona evra…

Elem, ti se poslovi još nisu preselili iz novinskih tekstova na građevinske parcele. Na neki pomak sluti uvođenje operativnog softvera za praćenje projekata „My Project“. Lokalna samouprava na ovaj način dobila je mogućnost da brže plasira projekte od ideje do finalizacije, te da zahvaljujući ovoj tehnologiji komunicira sa potencijalnim investitorima.

Veliki posao u ovoj godini bila je gasifikacija, ali i ona je probila prvobitno zacrtan rok – oktobar ove godine. Izgradnja gasne mreže niskog i srednjeg pritiska završena je u nekoliko sela, a u gradu je obavljeno  preko 70 odsto radova. Izgleda, Šiđani se ne jede mnogo zbog tog kašnjenja jer svakako nisu preterano zainteresovani za priključak na gasnu mrežu jer u opštini koja je u prvih devet meseci ove godine imala prosečnu platu 39.763 dinara, malo je kome do jednog od najskupljih energenata.

Inače, pre nekoliko dana usvojen je izveštaj o ostvarenju i izvršenju budžeta za period 1. janaur – 30. septembar ove godine. Ostvareni su prihodi od 670,7 miliona dinara, što je 64,92 odsto od planiranog, i rashodi od 631,2 miliona dinara ili 61 odsto, što, prema zvaničnom izveštaju, ukazuje da je struktura rashoda pratila strukturu prihoda. Nezvanično, sve su prilike da  bez bankarskih  pozajmica opština neće moći u narednu godinu.

Od značajnijih događaja u šidskoj opštini proteklih meseci može se izdvojiti uvođenje zajedničkih patrola radi kontrole granice između Srbije i Hrvatske. Direktori policija dveju zemalja potpisali su, naime, protokol o mešovitim patrolama u oblasti od pet kilometara od državne granice uz dogovor da će se obe strane međusobno pomagati u primeni i tumačenju protokola.

Slađana Gluščević