Senta: Bez značajnijeg privrednog pomaka

Senta je gradić koji je interesantan ne samo zbog činjenice da je posle prošlogodišnjih izbora u opoziciji samo jedan odbornik, i to član Građanskog saveza Mađara, već i zbog toga što su neki od onih koji su na vlasti odlučili da promene partijsku knjižicu. Tako se posle godinu dana od konstituisanja lokalne skupštine, jedan član Ujedinjenih regiona Srbije, iako je ta stranka na vlasti, pridružio odborničkoj grupi koju čini SVM sa PUPS-om. Ovim potezom je ukinuta URS-ova odbornička grupa. Ovu lokalnu samoupravu trenutno vodi široka koalicija koju čine Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije-PUPS i Ujedinjeni regioni Srbije.

Privreda bez velikih ulaganja

Iako se senćanska šećerana „TE-TO Senta“ prema Agenciji za privredne registre ubraja u deset najprofitabilnijih firmi u Vojvodini, povećanja zaposlenih u ovoj firmi nisu u planu, pišu lokalni mediji. Sa svega 40 novih radnih mesta u sezoni, ni japanska industrija duvana „Japan Tobacco International” ne znači izlaz iz ekonomske krize u kojoj se sa približno tri hiljade nezaposlenih nalazi ova opština. Iako je Senta među retkim opštinima u kojima je privatizacija u 50-60 odsto slučajeva uspela, nezaposlenost je i dalje gorući problem.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, Opštinski odbor Demokratske stranke uspešnim ocenjuje polugodišnji učinak u opštinskoj vlasti. Kako demokrate tvrde, za 15 projekata u raznim oblastima, obezbeđena je podrška Vlade Vojvodine u vrednosti 85,7 miliona dinara, pri čemu su, prema njima, najznačajnija ulaganja u termalni bunar u Narodnoj bašti, odvodnjavanje poljoprivrendog zemljišta, angažovanje poljočuvarske službe, kao i adaptacija fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Turzo Lajoš”.

Ulaganja u zdravstvo na lokalu i nepravlinosti

Članica Opštinskog veća zadužena za zdravstvo i socijalnu politiku Dragana Radonjić za list Dnevnik  je ocenila da je napravljen pomak na bolje u oblasti zdravstva, unapređena je dijagnostika, za potrebe Opšte bolnice kupljeni su sanitetsko vozilo i druga oprema u vrednosti preko osam miliona dinara, završena je rekonstrukcija Apoteke i Doma zdravlja, izgrađene su prilazne rampe za nesmetan pristup osoba sa invaliditetom.

Državna revizorska institucija je takođe kontrolisala rad zdravstvenih ustanova u ovoj opštini. Oni tvrde da je Apoteka Senta kupila lekove sa Liste lekova koji se izdaju na recept  bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, što je u suprotnosti sa zakonom. Fakturisana vrednost lekova izdatih na recept koji su nabavljeni na ovaj način iznosi 117.577 dinara. Apoteka je tražila da taj iznos nadoknadi Republički fond za zdravstveno osiguranje. Apoteka Senta je najmlađa apotekarska ustanova u Srbiji koja je u državnoj svojini, a čiji je osnivač Skupština opštine Senta. Kao samostalna zdravstvena ustanova je počela da posluje 2011. godine. Sporna nabavka odnosi se upravo na prvu godinu poslovanja ove institucije.

Umesto kasarne – škola

Nekadašnja kasarna u Senti u roku od četiri godine dobiće nove „stanovnike”. Prema planovima opštine u ovu zgradu useliće se Medicinska škola koja trenutno nema dovoljno mesta da bi se razvila i da bi mogla da pokrene nove smerove. Inače, prema planovima, u ovoj kasarni mesta bi dobili i Istorijski arhiv i Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara.

Na polju obrazovanja u opštini se dalje razvija pilot projekat dvojezične nastave u Gimnaziji. Pre dve godine su startovala dva odeljenja sa po 15 đaka na srpskom i engleskom, odnosno mađarskom i engleskom nastavnom jeziku. Opština je u oktobru dobila podršku Pokrajine da poveća kvalitet nastave kupovinom opreme i edukacijom nastavnika,  odnosno povećanjem njihova mesečna primanja.

Norbert Šinković