Sečanj: Opozicija zbija redove

Sečanj je jedna od vojvođanskih opština koje su odolele naletu prekomponovanja vlasti. Demokratska stranka je u ovoj opštini osvojila apsolutnu većinu i ponovo na čelo Sečnja dovela Predraga Miloševića Karasija. Od konstituisanja Skupštine opštine do danas u opoziciji su ostali SPS, PUPS, JS, SRS, SNS, DSS i URS. Sa druge strane DS i LSV formirali su većinu uz podršku naprednjaka Janoša Kormanjoša.

Politička slika se, od konstituisanja opštinskih organa do danas nije menjala. Karasi je ponovo pokazao da povremeno ume da prevede opoziciju na svoju stranu, dok je opozicija počela da zbija redove. Na jednoj od poslednjih sednica Skupštine Sečnja oformljene su dve nove odborničke grupe. U jednoj se sada nalaze SPS, PUPS, JS, SRS, koji su za šefa grupe odabrali Aleksandra Budišu.

Druga opoziciona odbornička grupa pod nazivom “Za bolji život u opštini Sečanj” obuhvatila je SNS, DSS i URS sa predsednikom Slavkom Prošićem.

Opozicija, koja ne može da namakne većinu za prekomponovanje bez privlačenja pojedinih demokrata u svoje redove, svoje delovanje svela je, između ostalog, na apele o potrebi zajedničkog delovanja sa pozicijom u interesu građana. Stoga je predsednik opštine Predrag Milošević pozvao odbornike da mu pomognu u rešavanju problema.

Kako je Sečanj jedna od najsiromašnijih opština u Vojvodini, sa brojnim nagomilanim problemima, budžet joj ne dozvoljava da se upušta u velike kapitalne projekte.

Jedna od većih investicija koje čekaju ovu, ali i okolne opštine, jeste izgradnja regionalne deponije. Karasi kaže da bi taj problem mogao da bude rešavan uz pomoć partnera iz Švedske i Rusije, sa kojima su ostvareni kontakti. U poseti Švedskoj, sa Karasijem, bio je i gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak.

“U našoj opštini, u svakoj od deset mesnih zajednica imamo poteškoća sa deponijama i odlaganjem otpada. Naravno, Švedska je pravo mesto za edukaciju u ovoj oblasti, posetili smo niz objekata, videli impresivan reciklažni centar, njihovu regionalnu deponiju, kompostilište i upoznali mogućnosti efikasnog rešenja tog problema. Ovaj susret znači još jednu podršku partnerskom projektu Regionalnog centra za upravljanje otpadom ‘Zrenjanin’, u koji su uključene opštine Zrenjanin, Sečanj, Žitište, Kovačica i Titel”, rekao je tom prilikom Milošević.

Sečanj, takođe, ima nevolju sa javnim preduzećima. Teškoće u poslovanju postoje u JKP, od divljih deponija, dotrajalih vodovodnih mreža, do velikih potraživanja od građana. U nezavidnom položaju je i Javno stambeno preduzeće, a za opstanak se bori i Radio Sečanj. Predsednik opštine je stoga raspisao javni konkurs za direktore ovih institucija pa je tako za direktora Javnog komunalnog preduzeća izabran Milenko Vilić, za direktora Radio Sečnja Bratislav Šulović i za direktora Javnog stambenog preduzeća Novak Zubac. Oni su bili i dosadašnji direktori i jedini kandidati na raspisanom konkursu za ove funkcije.

Kuriozitet je da za izbor direktora radija nijedan glas nije bio protiv. Poslovanjem i izveštavanjem ovog medija zadovoljna je i opozicija koja apeluje da treba sve učiniti da se radio bolje tehnički opremi.

Kada je obrazovanje u pitanju, OŠ “Braća Stefanović” iz Neuzine, jedina je škola sa teritorije opštine Sečanj koja je uključena u projekat Ministarstva prosvete i Evropske unije “Druga šansa”. U pitanju je osnovno obrazovanje odraslih, pa je za opremanje škole EU izdvojila 300.000 evra.

Petar Klaić