PLANDIŠTE: Čekajući da vetropark oduva bedu

U opštini koja je po socioekonomskim pokazateljima na samom dnu vojvođanske lestvice i u društvu najsiromašnijih u Srbiji, odmah uz Malo Crniće i Belu Palanku, i sama najava neke investicije ima jaku i ekonomsku, i društvenu, a ujedno i smirujuću notu, dobrodošlu da ukroti krešendo sveopšteg socijalnog nezadovoljstva.

Plandište, sudeći po ozbiljnim započetim i najavljenim privrednim aktivnostima, može da gaji nadu da će se pomeriti sa najniže vojvođanske lestvice, jer je u poslednjih nekoliko meseci bilo atraktivno i za vladajuću koaliciju u republici, i za nosioce vlasti u pokrajini, i za najuspešnije kompanije u zemlji. Koliko je u tome bila umešna lokalna vlast koju čine gotovo sve relevantne partije koje imamo, od DS i LSV, preko SPS i njegovih satelita, do LDP i SNS, manje je bitno. Plandištanima je važnije da se pomere sa socioekonomskog dna i da ne budu sinonim za bedu. Pomenimo, od početka ove godine do kraja septembra, oni koji su imali posao u ovoj varoši zarađivali su u proseku tek 27.672 dinara i bili su jedini u Vojvodini koji u koverte nisu upakovali ni 30.000 dinara. Pritom, prosečna zarada bez poreza i doprinosa u tom periodu u Južnobanatskoj oblasti iznosila je 45.805 dinara, a u Vojvodini 41.996 dinara.

U Plandištu je, naime, u septembru ove godine kompanija NIS Energovind počela izgradnju prvog vetroparka u Srbiji, kapaciteta 102 megavata, što će koštati 160 miliona evra. Prilikom realizacije tog projekta, NIS i njegovi partneri koristiće najnovije tehnologije, uz maksimalno korišćenje postojećih resursa, rečeno je na svečanosti kojoj su prisustvovali prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, resorni ministri, rukovodstvo NIS-a i Gaspromnjefta.
Negde u isto vreme, i najveće hrvatska prehrambena industrija “Vindija” otvorila je u Plandištu nov pogon za proizvodnju mesnih prerađevina u koji je uloženo 2,6 miliona evra i najavila zapošljavanje 50 radnika. Ovde je pokrajinska vlada obezbedila 19 miliona dinara kao podršku za otvaranje 150 radnih mesta, koja su omogućila otvaranje “Vindijinog” pogona.

Kada je o zapošljavanju reč, ni ovoj opštini na ruku nije išao rebalans republičkog budžeta za 2013, odnosno smanjenje prvobitno planiranih sredstava za programe koji se realizuju preko NSZ. Nacionalna služba za zapošljavane, naime, objasnila je da se poništava u celosti Javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta koji je raspisan, u saradnji sa opštinom Plandište, u maju ove godine.

Skresan je i budžet opštine, i to za 500.000 dinara, pa druga dopunska lokalna kasa iznosi 441,3 miliona dinara.

Iz tako tankog buđelara Plandište će najverovatnije morati da plati i zavrzlamu nastalu zbog opšte pometnje oko pitanja imovine i upravljanja putevima u Srbiji, tešku 54 miliona dinara, što će sigurno biti veliki udarac. Naime, izgrađen je most u naselju Margita. Umesto da lokalna uprava bude suinvestitor, a država investitor jer je reč o državnom putu, situacija je suprotna, te sada izvođač radova potražuje novac od opštine, a lokalne vlasti, sve su prilike, neće imati drugog rešenja do da milione daju iz svog džepa.

Inače, vladajuću većinu u Plandištu čine Demokratska stranka (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Socijalistička partija Srbije (SPS) sa svojim koalicionim partnerima PUPS, JS i SDP, Liberalno demokratska partija (LDP) i Srpska napredna stranka (SNS). Opštinski parlament, naime, ima 23 odbornika, a skupštinsku većinu čini njih 13. Najviše ih je iz DS – ova je stranka u prošlom sazivu imala četiri odbornika, a sada ih je osam. LSV, koja 2008. godine nije uspela da pređe cenzus, sada ima dva predstavnika u lokalnoj vlasti, dok SPS umesto dosadašnja dva ima jednog, od tri koja su prošla na izborima. Naprednjaci u vladajućoj koaliciji imaju jednog predstavnika.

Slađana Gluščević