Pećinci: Uhapšen bivši predsednik opštine, raspušten lokalni parlament

Poslednjih dana oktobra stigla je vest da je u Pećincima raspušten lokalni parlament, pošto se sednice Skupštine nisu održavale više od tri meseca. Poslednja sednica Skupštine opštine održana je 19. jula. Od tada je jednom pokušano sazivanje odbornika 18. oktobra, ali sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Poverenik opštinskog odbora Srpske napredne stranke Đorđe Radinović izjavio je da su se usled nepoštovanja zakonskih rokova za održavanje sednice, stekli uslovi za uvođenje prinudnih mera u Opštinu Pećinci. Nakon raspuštanja Skupštine očekuje se da će Vlada Srbije uvesti privremene mere u opštini i imenovati privremeno veće koje će funkciju organa vlasti obavlajti najduže 60 dana. Nakon toga, 45 do 60 dana je rok za sprovođenje izbornih radnji, što znači da bi za pet meseci mogli biti održani vanredni lokalni izbori u Pećincima.

U Pećincima je na vlasti bila koalicija koju su činili Grupa građana “Luki”, Ujedinjeni regioni Srbije, SNS, Nova Srbija, Jedinstvena Srbija i Socijalistička partija Srbije. Nekoliko meseci pre raspuštanja parlamenta predsednik opštine Sava Čojčić i odbornici URS-a kolektivno su pristupili naprednjacima. Iako na prvi pogled deluje da je SNS suvereno vladala Pećincima i da je pristupanjem odbornika URS-a samo učvrstila svoje pozicije, odnosi unutar vladajuće koalicije čiji najbrojniji koalicioni partner je ustvari grupa građana „Luki“ očigledno su duže vremena bili poremećeni.

Sava Čojčić je po raspuštanju parlamenta rekao da je blokadom rada Skupštine ugroženo donošenje niza odluka od presudnog značaja za život građana pećinačke opštine i direktno optužio opozicionu Demokratsku stranku da je najviše kumovala takvom ishodu. “Ovo je velika neodgovornost pojedinih odbornika iz interesne grupe predvođene DS-om i predsednikom opštinskog odbora Živkom Markovićem, koji je na ovaj način pokušao sebi da kupi slobodu, zbog različitih zloupotreba za koje je tužilaštvu podneto više desetina prijava”, izjavio je Čojčić.

Pokrajinski odbor DS-a optužio je loklani odbor SNS-a za zloupotrebu institucija. “Izjava Save Čojčića da opstruisanjem rada Skupštine Živko Marković Bata pokušava da kupi sebi slobodu još jednom pokazuje na koji način Srpska napredna stranka i njeni fukcioneri zloupotrebljavaju institucije ove zemlje koristeći navodnu borbu protiv korupcije da bi se održali na vlasti iako su ne samo izgubili na izborima nego su izgubili i većinu”, navele su demokrate.

DS je u saopštenju navela i da je u opštini Pećinci u vreme dok je za njen razvoj bila odgovorna ta stranka “urađeno više nego u prethodnih nekoliko decenija”, poput desetine kilometara puteva, nove škola u Ašanji i kanalizacija u većini mesta u toj opštini. “Jedino što će ovakvim izjavama uspeti da postignu, čelnici SNS to je da pokažu nervozu zbog toga što su izgubili i podršku odbornika, a podršku građana nikada nisu ni imali”, ocenio je DS.

Samo mesec dana pre raspuštanja Skupštine pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici uhapsili su bivšeg predsednika opštine Sinišu Vukova, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i falsifikovao službene isprave. On se tereti da je potpisao i overio ugovor o kreditu zaključen između AIK banke i preduzeća “Graditelj NS” u iznosu od 189 miliona dinara. Pošto “Graditelj NS” nije vraćalo rate kredita predviđene Ugovorom, već je rate plaćala Opština Pećinci, osumnjičeni je navedenom preduzeću navodno pribavio imovinsku korist u iznosu dobijenog kredita. Opština Pećinci je na ovaj način oštećena za 80 miliona dinara, navodi se u krivičnoj prijavi protiv Vukova i dodaje da ugovori o zalozi, menice i ovlašćenja izdata AIK banci nisu bili zavedeni u Delovodniku Opštine Pećinci zbog čega se tereti i za falsifikovanje službene isprave.

Siniša Vukov je u više navrata odbacio krivicu i kao jedan od razloga naveo uređenje najatraktivnije lokacije površine 13 hektara, koja vredi četiri miliona evra, ali je besplatno ustupljena kompaniji Boš. „Od Vlade Srbije smo kao neku vrstu kompenzacije za vrednost zemljišta dobili oko 50 miliona dinara, jer smo uredili zemljište, ali nam njegova vrednost nije isplaćena. Budući da je došlo do izbora nove vlade u Republici, ona nije ispoštovala obavezu da nastavi finansiranje izgradnje kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda u Šimanovcima, što je već trebalo da bude realizovano u iznosu od 140 miliona dinara, tako da je dug ostao“, rekao je bivši predsednik opštine i optužio novu vlast da pokušava da izbegne da plati dugovanje i uđe u sudski spor, već rasteže, bez obzira na to šta će se desiti u budućnosti.

Darko Šper