Pančevo: Kad Beograd kroji kapu

U Pančevu je na vlasti koalicija koju čine Srpska napredna stranka, zatim SPS sa SDPS-om, Jedinstvenom Srbijom i PUPS-om, kao i Demokratskom strankom Srbije i Ujedinjenim regionima Srbije, međutim, ova koalicija daleko je od stabilne.

Naime, kako su brojni poznavaoci lokalnih prilika predviđali, u maju je došlo do promene gradonačelnika, zvanično, zbog lošeg zdravstnenog stanja sada već bivšeg prvog čoveka Pančeva Svetozara Gavrilovića iz SPS. Iako su socijalisti tražili da mesto gradonačelnika pripadne njima, pozivajući se na koalicioni sporazum, umesto kandidata SPS-a Zorana Malobabića za gradonačelnika je izabran Pavle Radanov iz SNS.

Bivša gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović (DS), više puta je ponavljala da se odluka o tome ko će voditi ovaj grad ne vodi u samom mestu, već da se o strukturi pančevačke vlasti direktno odlučuje u Beogradu.

Nacrt odluke o budžetu Pančeva predviđa 5,36 milijardi dinara u gradskoj kasi. Ovaj dokument je uobičajeno dugo usaglašavan, ali koliko je poznato, nije bio predmet ozbiljnijih neslaganja među strankama članicama vladajuće koalicije. Ipak je, zajedno sa promenom gradonačelnika i direktora javnih preduzeća, došlo i do rebalansa budžeta, čija korekcija iznosi oko 362 miliona dinara, a sve zbog izmene seta poreskih zakona i manje novca od NIS-ove ekološke takse. Gradska vlast je prilikom usaglašavanja najvažnijeg dokumenta bila ohrabrena i puštanjem u rad novog dela NIS-ove rafinerije nafte, za koju se očekuje će povećati obim proizvodnje te fabrike. O tome govori planirani iznos ekološke takse od blizu 500 miliona dinara, ali i poreza na imovinu od oko 300 miliona. Predstavnici nevladinog sektora ocenjivali su da, i pored najava nove vlasti o štednji, nije smanjen broj članova Gradskog veće, niti je smanjena javna potrošnja. Takođe, civilni aktivisti ukazuju na činjenicu da u Gradskom veću nema nijedne žene.

Miodrag Sovilj