Opovo, dobro zakucano na dno

Sudeći po zvaničnim statističkim podacima i drugim ekonomskim pokazateljima, Opovo je tačno tu gde je bilo i prošle godine u ovo doba. Prema najsvežijim podacima statistike, ova banatska varoš ima 557 zaposlenih koji su u septembru u proseku zarađivali 308 evra, dva evra više nego lane. Nije bilo značajnijih investicija i zapošljavanja u vitalnim preduzećima, a vaskolika javnost mogla je da čuje glas Opovljana u protestima poljoprivrednika zbog niske otkupne cene uljarica, buntu zbog nesređenog autobuskog prevoza do prestonice…

Ni opštinska politička scena nije bila monotona. Krajem aprila je koalicija grupe građana Milorad Soldatović, DS i SDPS sa SNS i URS izglasala razrešenje predsednika Skupštine opštine Opovo, funkcionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Petra Horvata. Obrazlažući zahtev za njegovu smenu. predsednik opštine Opovo Milorad Soldatović je ukazao da su političke okolnosti u zemlji takve da bi za tu opštinu bilo korisno da politička partija kao što je SNS učestvuje u vlasti. Kako je tada saopštila LSV, ni on, kao ni ostali odbornici, čak ni predstavnici SNS, nisu imali nikakve konkretne zamerke na rad Horvata i čak su pozvali LSV da ostane deo koalicije. Horvat, koji je sam predsedavao sednicom u trenutku kada se raspravljalo o njegovoj smeni, rekao je da će on i LSV Opovo odlučiti o svom daljem statusu u lokalnom parlamentu i o toj odluci obavestiti koalicione partnere, a zatim su, nakon glasanja, odbornici LSV napustili sednicu.

Ligaši su iz opozicije potom kritikovali vlast zbog toga što, kako su ocenili, nije sprovela obećanu departizaciju već se, naprotiv, u komunalnom preduzeću pribeglo politici zapošljavanja po rođačkoj osnovi, ovog puta naprednjačkoj. Elem, naprednjaci su osnažili pozicije i na leto, kada su posle pančevačkog, i Ujedinjeni regioni Srbije u Opovu prešli u njihov tabor. Tih dana je na čelo Opštinskog odbora naprednjaka umesto Rodoljuba Jasića došao Zoran Tasić koji je izjavio da je SNS ojačan za čak stotinu nekadašnjih članova Grupe građana “Naša inicijativa” i URS-a, dok je odbornička grupa naprednjaka uvećana za jednog člana URS-a koji u Opovu nije bio u vlasti.

Julsku skupštinsku sednicu obeležilo je novo prekomponovanje odborničkih grupa i brojnosti većinske koalicije, što, ocenjeno je, nije donelo znatnije političke turbulencije.
Odbornik i zamenik predsednika skupštine Branislav Todorović napustio je odborničku grupu SPS-PUPS-JS-LSV i priključio se odborničkoj grupi „Pokrenimo Opovo”, a kako su socijalisti i njihovi partneri ostali bez jednog člana, izgubili su status i ta je grupa prestala da postoji. Pre nekoliko dana Todorović je razrešen dužnosti zamenika predsednika Skupštine, te je sada samo odbornik SNS.

Dok su se akteri političke scene u Opovu usklađivali sa republičkim vlastima, preletali iz jedne u drugu partiju i ratovali saopštenjima, građani su brinuli stare brige za koje nije marila ni Pokrajina, iako je trebalo da se time pozabavi. Naime, pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja, opština Opovo i izvođač radova, još pre dve godine su potpisali ugovor o izgradnja puta Opovo-Debeljača, a do danas nije završena ni prva faza, iako je rok za završetak radova bio je 107 dana. Put za koji je opštini odobreno 357 miliona dinara, čak četiri puta bi skratio putovanje Opovljana do Kovačice i Debeljače ali još veća je šteta u tome što se u ataru ne seje šećerna repa jer praktično nema puta do šećerane u Kovačici. Za dve godine ovde je urađeno je tek 30 odsto posla i za to je iz Fonda za kapitalna ulaganja izdvojeno 54 i po miliona dinara. Fond je opravdanje za to našao u nesporazumu s investitorom, a Skadar na 12 kilometara puta zarasta u korov.
Uzgred recimo i to da je lokalna vlast u opštini sa najnižom zaradom po glavi stanovnika u Srbiji – svega 16,4 evra mesečno, uspešno sama sebi nedavno organizovala dvodnevnu ekskurziju po zapadnoj Srbiji i Bosni. Odbornici opštinskog parlamenta i članovi Opštinskog veća obišli su Drvengrad na Mećavniku, Andrićgrad u Višegradu i Sarajevo. Povod za ovo edukativno druženje je bio širok politički konsenzus naše skupštine, izjavio je po povratku predsednik opštine i Opštinskog veća Milorad Soldatović.

Slađana Gluščević