Odžaci: Izbori u prvom planu

Kriza u lokalnoj samoupravi od pre nekoliko godina “pomerila” je u opštini Odžaci termin održavanja lokalnih izbora. Novi, redovni izbori zakazani su za 15. decembar ove godine, pa je to tema koja najviše zaokuplja građane, bez obzira na to što je u protekle dve godine realizovano nekoliko značajnih investicija u privredi.

Još nekih mesec dana Skupštinu opštine Odžaci vodi Demokratska stranka ispred vladajuće koalicije koju čine odbornici LDP, SPO, G17, SRS, NP i RDS. U opoziciji se trenutno nalaze predstavnici SNS, DSS i koalicije SPS-PUPS. Novi sastav Skupštine opštine Odžaci biće poznat posle 15. decembra, a za sada nije zvanično poznato koje će se liste kandidovati za lokalni parlament, jer će tek narednih dana početi predaja lista kandidata za 27 odborničkih mesta. Uvid u birački spisak omogućen je od 6. novembra, a dan kasnije je imenovana i Opštinska izborna komisija koja ima 14 članova. Njen predsednik je Danilo Šćepanović, inače i v.d. direktora u JP “Direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Odžaci”.

Opština Odžaci uspela je da obezbedi sertifikat za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okruženjem kod NALED-a, traže da im se vrati Osnovni sud, nadaju se revitalizaciji pruge Novi Sad – Odžaci – Bogojevo – Sombor. Odžaci, odlukom lokalne skupštine, imaju najnižu ekološku taksu u Srbiji.

BROJ ZAPOSLENIH U SKLADU SA ZAKONOM, OPOZICIJA NEGODUJE ZBOG NOVOG JAVNOG PREDUZEĆA

Prema izjavi načelnice Opštinske uprave Elene Turanske broj zaposlenih u javnoj upravi u skladu je sa odgovarajućim zakonom, iako opozicija lokalnu vlast optužuje da je povećala broj radnika na teret budžeta.

“U oktobru mesecu 2013. godine broj zaposlenih u odžačkoj Opštinskoj upravi u skladu je sa odredbama zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji. Opština Odžaci  je raspisala konkurs za prijem u stalni radni odnos 10 lica koja su već angažovana u Opštinskoj upravi, na određeno vreme od jedne do pet godina, i njihov prijem u stalni radni odnos, osim što neće dovesti do povećanja broja zaposlenih u Opštinskoj upravi, neće uticati ni na uvećanje mase novca namenjenog za isplatu ličnih dohodaka”, rekla je načelnica Opštinske uprave Elena Turanska.

Ona je dodala da su pogrešne informacije koje su izrečene na konferenciji za medije Opštinskog odbora Srpske napredne stranke po kojima, uprkos preporuci Ministarstva finansija o usklađivanju broja zaposlenih sa odredbama zakona, lokalna samouprava – i pored viška broja radnika – raspisuje oglas za prijem novih radnika. Elena Turanska kaže da je do prekoračenja planirane mase zarada u tom periodu došlo zbog prijema četiri radnika na neodređeno vreme u Sportsko- poslovni centar, koji su u ovoj javnoj ustanovi bili radno angažovani na određeno vreme, isplate zarada za 27 radnika koje je JKP “Usluga” preuzela od mesnih zajednica nakon preuzimanja nadležnosti na obavljanju komunalnih delatnosti na teritoriji cele opštine, osnivanja „Direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj“, kao i zbog usklađivanja zakonskih obaveze prema Predškolskoj ustanovi „Poletarac“. Inače, do sada jedino Mesna zajednica Bački Gračac nije dozvolila da opštinsko javno preduzeće preuzme nadležnost nad mesnim grobljem, ali će se i to, po svemu sudeći, uskoro promeniti.

Opština Odžaci osnovala je dva nova javna preduzeća, tačnije dve direkcije: jedna se bavi poljoprivredom i ruralnim razvojem, dok druga direkcija treba da vodi računa o sportskim objektima i razvoju turizma. Najviše negodovanja izazavalo je letošnje osnivanje “Direkcije za obavljanje delatnosti sportskih objekata i poslova turističke organizacije”. Najpre se pobunio sindikat Javne ustanove Sportsko-poslovni centar Odžaci, koja je osnivanjem direkcije prestala da postoji. Sindikalisti smatraju da je osnovanje novog JP neosnovano i da će značiti novo opterećenje za opštinski budžet, kroz zapošljavanje novih radnika. S takvom konstatacijom slaže se i opštinski odbor DSS-a, koji smatra da se radi o predizbornom triku.

Novom javnom preduzeću protive se i opštinski odbori Socijalističke partije Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije. Potonji se pitaju kako će novo preduzeće uspeti da ostvari profit, kada se zna da sportski i turistički objekti nisu u zavidnom stanju.

“Priča o kapacitetima kojima raspolaže Sportski centar i enormnim prihodima koje će ostvariti i obezbediti plate za tolike radnike, u trenutnoj ekonomskoj situaciji u našoj opštini deluje kao moderna bajka čiji je rok trajanja taman do lokalnih izbora”, saopštila je odžačka Socijalistička partija Srbije.

Zahvaljujući zamahu investicija koje su prethodnih godina nedostajale, Odžaci su uspeli da poprave nivo prosečnih zarada i da se odlepe sa “rezervisanog” začelja u Zapadnobačkom okrugu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila je 35.732 dinara. Poredeći prvih devet meseci prošle i ove godine, prosečna isplaćena zarada u opštini Odžaci povećena je za sedam odsto, pre svega zahvaljujući otvaranju novih radnih mesta i aktiviranju posrnulih preduzeća.

MAGNA SITINGS I “NOVI” HIPOL NOSIOCI PRIVREDNOG OPORAVKA

Opština Odžaci je, kao i većina lokalnih samouprava u Srbiji, doživela postprivatizacioni kolaps. Više od 4.000 radnika je ostalo bez posla. “Žile kucavice”, fabrike Hipol i Poljostroj su bile na pragu gašenja. Na sreću, kroz stečaj, restrukturiranje, reorganizaciju, uspeli su da prežive, međutim to se nije dogodilo i sa mlekarom Odžačanka, Fabrikom dugmadi Napredak iz Ratkova, Trgovinskim preduzećem Bačka, Građevinskim kombinatom, zatim ciglanom u Ratkovu i Srpskom Miletiću, Modnom konfekcijom Stil, ATP Mostonga… Loša privatizacija, po mišljenju radnika i lokalne vlasti, pogodila je i poljoprivredne zadruge u Ratkovu, Bačkom Brestovcu, Srpskom Miletiću i Bogojevu.

Međutim, najnovija dešavanja u privredi najavljuju bolja vremena. Jedna od najozbiljnijih investicija ove godine u Srbiji, realizovana je upravo u opštini Odžaci. Da cela priča dobije dodatno na težini, na otvaranju fabrike Magna siting zajedno su se našli prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić i Bojan Pajtić, čelni čovek Vojvodine. Ovom grinfild investicijom, po najavama iz kanadsko-češke kompanije, trebalo bi da bude obezbeđen posao za oko 450 radnika.

Putem oporavka krenuo je i odžački privredni gigant Hipol. Stabilizovana proizvodnja polipropilena omogućila je pregovore sa ozbiljnim partnerima sa istoka, ali i dalja ulaganja, koja bi najpre trebalo da obezbede smanjenje troškova proizvodnje. Investicija od 400.000 evra u kotao na pelet za zagrevanje pare, po predviđanjima uprave preduzeća, trebalo bi da se otplati već za tri meseca. Hipol danas dve trećine svoje proizvodnje plasira u inostranstvu.

Posebno interesantan odžački slučaj je jedna od poslednjih srpskih fabrika poljoprivrednih mašina, Poljostroj. Već dve godine ova firma posluje iz stečaja i ostvaruje zavidne poslovne rezultate. Redovno se isplaćuju plate i doprinosi, a preduzeće uspeva da servisira i svoje obaveze prema državi. Među poslovnim partnerima Poljostroja su kupci iz Uzbekistana, Moldavije, Ukrajine, Kazahstana, Jermenije, te Kosova. Vrlo skoro izvoz bi trebalo da krene put Hrvatske. Sudbina Poljostroja, bez obzira na uspešan oporavak, i dalje je u rukama poverilaca, koji bi trebalo da se izjasne o predloženom planu reorganizacije preduzeća.

O svojoj sudbini ne odlučuje ni sedamdesetak, uglavnom radnica, zaposlenih u državnoj firmi RILON – ITISON. O daljem životu onog što je preostalo od giganta ITES-a koji je nekad zapošljavao više od dve hiljade radnika, odluku donosi Vlada Srbije.

Čelnici Opštine Odžaci za naredni period najavljuju nove investicone poduhvate, među kojima se posebno ističe izgradnja solarne energane u Karavukovu. Investitor iz Slovačke, “Grin enerdži” je za izgradnju najveće solarne elektrane u Vojvodini predvideo ulaganje od 20 miliona evra i zapošljavanje 100 ljudi. Očekuje se da će do sredine naredne godine stotinjak radnika dobiti posao u proizvodnom pogonu i logističkom centru Standard gasa. Iako više od 500 dana ne mogu da prevaziđu probleme sa selidbom opreme iz Leskovca, otvaranju pogona polipropilenskog veziva u Odžacima nada se slovenačka firma Motvoz. Interesantno ulaganje, “teško” gotovo pet miliona evra, najavio je hrvatski biznismen Marko Pipunić, vlasnik PP Ratkovo. On je nagovestio izgradnju zalivnog sistema, koji će pokriti svih 2.000 hekatara zemlje u posedu nekadašnje ratkovačke Zadruge. Petina ovog ulaganja biće opredeljena za izgradnju objekta u koji će moći da bude smešteno hiljadu junadi.

Tivadar Farago
Sava Majstorov