Novi Bečej: Samo obećanja

“Prekomponovanje” vlasti stiglo je i do Novog Bečeja i to krajem maja, do kada je na čelu opštine bila koalicija predvođena LDP-om (LDP/SPO, DS, LSV i po dva odbornika SVM, SPS I SRS). Od tada o budžetu opštine i problemima građana brinu stranke koje su na izborima osvojile najviše odborničkih mesta – LDP i SNS (po 8 mandata), uz podršku SVM-a, SPS-a, SRS-a i URS-a, dok su u opoziciju prešli DS I LSV.

Izmenom opštinske koalicione matematike, funkcija predsednika opštine ipak je ostala u rukama Saše Šućurevića (LDP), dok je umesto Srđana Glavaškog (LSV), na mesto predsednika lokalne Skupštine postavljen Saša Maksimović (SNS). Smene nisu zaobišle ni zamenika predsednika opštine, te je Matija Kovač (SNS) smenio Tomislava Ratkovića (DS). U talasu prekomponovanja izabrana su i četiri nova člana opštinskog veća, ali i novi direktori javnih preduzeća.

Prema rečima predsednika opštine, čim su se ispunili uslovi za sklapanje stabilne većine koja ima 24 od ukupno 31 odbornika, moralo je doći do promene. „Posle sedam godina, koliko je LDP na čelu novobečejske opštine, došlo je do situacije da zbog različite vrste uslovljavanja i nedovoljne saradnje s pojedinim koalicionim partnerima, ljudi koji predstavljaju ovu stranku u organima lokalne samouprave nisu mogli dovoljno da iskažu svoje mogućnosti i potencijale. Sledeći politiku koju je dosledno sprovodio svih ovih godina, da je interes lokalne zajednice na prvom mestu, LDP u Novom Bečeju ne dozvoljava da ga išta spreči da radi u najboljem interesu svih stanovnika naše opštine”, pisalo je u saopštenju lokalne samouprave.

Uoči stupanja na dužnost na mestu novog predsednika Skupštine opštine, Saša Maksimović (SNS) je novu koaliciju prokomentarisao kao “normalan sled događanja”, jer opština Novi Bečej već neko vreme ne funkcioniše zbog loših međuljudskih odnosa, te je bolje postojeće nedostatke odstraniti i što pre krenuti napred. Maksimović je tada naglasio da će sva predizborna obećanja SNS-a pokušati da ispuni u što kraćem roku, a najverovatnije i do kraja godine.

Bez obzira na promenu sastava lokalne vlasti, podaci o radu organa opštinske uprave, završni račun za prethodnu godinu, ali i izveštaj o realizaciji budžeta za prvih šest meseci ove godine, objavljeni su kako u Službenom glasniku, tako i na zvaničnom sajtu opštine.

Prioriteti vlasti takođe su ostali nepromenjeni, sa akcentom na razvoju turizma, te su sve manifestacije koje nose epitet tradicionalnih, nastavljene bez dovođenja u pitanje njihovog opstanka.

Kada je o zapošljavanju reč, Novi Bečej, kao i okolni veći gradovi u Banatu, Zrenjanin I Kikinda, ima veliki problem sa nezaposlenošću I nedostatkom novih investicija. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od oko 24 hiljade stanovnika, koliko ih ima u ovoj opštini, nezaposleno je oko tri hiljade ljudi, mahom nižeg stepena obrazovanja. U skladu sa aktuelnom statistikom, novoformirana koalicija najavila je da će do iduće godine biti vidljivi pomaci u oblasti zapošljavanja.

Predsednik opštine – Saša Šućurović

sasaRođen 04.05.1968.godine u Novom Bečeju. Osnovnu školu završio u Novom Bečeju, a matematičku gimnaziju u Bečeju. Od 1989. godine uspešno se bavi se privatnim biznisom. Član je Liberalno- demokratske partije od osnivanja. Član je predsedništva LDP i koordinator za AP Vojvodinu. U prethodne dve godine direktor manifestacije Velikogospojinski dani u Novom Bečeju. Oženjen je Klarom Šućurović i ima dve ćerke, Kristinu i Tisu.

Zamenik predsednika opštine – Matija Kovač

matijaRođen je 08.04. 1980 u Zrenjaninu. Završio osnovnu školu “Miloje Čiplić” u Novom Bečeju, a Gimnaziju u Bečeju. Diplomirao na Tehnološkom Fakultetu novosadskog Univerziteta, smer sintetski polimeri. Odbornik Skupštine opštine Novi Bečej u više mandata od 2004. do 2013. godine. Obavljao je funkcije poslanika u Skupštini AP Vojvodine i predsednika Skupštine opštine Novi Bečej. Radio u kompaniji Dijamant Agrar na poslovima tehnologa skladištenja luka i krompira, u Centru za skladištenje – Novi Bečej, od 2011. do 2013. godine. Trenutno direktor Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin. Govori mađarski i engleski jezik.

Ivana Buš Jović