Nova Crnja: Treći predsednik u godinu dana

Opština Nova Crnja, iako jedna od najsiromašnijih u Vojvodini, od poslednjih izbora doživljava najturbulentniji politički život. Nakon smene demokrate Pere Milankova,  uhapšenog zbog sumnje da je proneverio opštinski novac, proteklog maja smenjen je i čovek koji ga je nasledio na mestu predsednika opštine, socijalista Mile Todorov.

Opštinsko kormilo preuzela je naprednjakinja Danica Stričević, ranije predsednica Skupštine opštine i nastavnica srpskog jezika, sklopivši tesnu većinu sa predstavnicima URS-a. Sada većinu u ovoj banatskoj opštini čini 13 od mogućih 25 odbornika. Socijalisti su sa svoja tri odbornika otišli u opoziciju gde su se pridružili demokratama i odbornicima SVM.

Na sednici održanoj 21. maja ove godine Stričevićeva je, nakon smene Todorova, rekla da je do kadrovskih promena došlo zato što lokalna administacija, na čelu sa Todorovim, nije dala očekivane rezulate.

– Došlo je do gubljenja poverenja između SNS i SPS. Bilo je pitanje – mi ili oni, pa smo se opredelili za manju koaliciju, SNS- URS, da bismo pospešili rad lokalne samouprave i ozbiljnije prišli rešavanju nagomilanih problema – dodala je Stričevićeva.

Dragan Topić (URS) postao je predsednik Skupštine opštine, a Cvijan Milošević (SNS) zamenik predsednika opštine. Na vanrednoj sednici skupštine, održanoj 21. maja, izabrani su i članovi Opštinskog veća.

Već u julu, vladajućoj koaliciji prišao je i član PUPS, a na narednim zasedanjima iz opštinske uprave smenjeni su svi socijalisti.

Nova skupštinska većina održala je do danas pet sednica od kojih su neke, poput septembarske, bile zatvorene za javnost. Upravo na takav manir upravljanja opštinom u poslednje vreme žale se opozicioni odbornici koji vlast optužuju za rasipanje novca iz, ionako siromašne, opštinske kase.

Ranko Brborić iz  SPS i JS zamerio je vlasti zakazivanje sednice petnaest sati uoči njenog početka, iako nije bilo razloga za hitnost. On tvrdi  i da je sadržaj dnevnog reda formulisan da se prikrije stvarni značaj odluka koje se donose.

– Tačka o izmenama i dopunama odluke o budžetu našla se u sredini, a one koje su uslovljene njome, donete su pre nje! Na primer, većina u SO saglasila se sa radom poljočuvarske službe tri nedelje pošto je ona osnovana. Sredstva za rad poljočuvara prebačana su takođe ranije, a ta pozicija se našla tek u budžetu koji se razmatrao na sednici koja je, inače, bila zatvorena za javnost!? Doneta je i odluka o regresiranju prevoza učenika i studenata koja lokalnom JKP omogućava da po sopstvenom nahođenju određuje visinu sredstava koje će potraživati od opštine – kaže Brborić.

Opozicija je nezadovoljna i odlukom o davanju građevinskog zemljišta u vlasništvo potencijalnom investitoru bez naknade, kao i činjenicom da je lokacija industrijske zone u suprotnosti sa urbanističkim planom Srpske Crnje. Lokalna samouprava Nove Crnje inače odlučila je da mađarskoj kompaniji „Plastika simon“, sa sedištem u Novom Sadu ponudi besplatno građevinsko zemljište površine više od tri hektara u radnoj zoni u Srpskoj Crnji. Mađarski biznismeni nameravaju da prošire proizvodnju plastičnih delova za automobile, a u fabrici u Srpskoj Crnji, čija će izgradnja koštati bezmalo pet miliona evra, u naredne tri godine zaposliće 110 radnika.

Danica Stričević je tom prilikom istakla da je opština Nova Crnja spremna i drugim stranim investitorima da ponudi besplatno zemljište kako bi se u opštini povećala zaposlenost. Prema podacima iz poslednjeg Službenog glasnika opštine Nova Crnja, Skupština opštine ovlastila je Starčevićevu da, nakon dobijanja saglasnosti Vlade Srbije, ustupi zemljište privrednom društvu “Plastika Simon”.

U Novoj Crnji, prema poslednjim podacima nezaposlenost je veća od 30 odsto.

Skupštinska većina je na poslednjoj sednici, održanoj 2. oktobra ove godine, donela i lokalni akcioni plan za unapređenje stanovanja, školovanja i zdravlja Roma kojih u Novoj Crnji ima 6, 8 odsto. Akcioni plan kaže da će za implementaciju u periodu od 2013. do 2015. godine biti potrebno 3.600.000 dinara, a da će opština u prvoj godini obezbediti tek 400.000 dinara. Ostatak novca obezbediće kroz projekte i donacije.

Petar Klaić (Autonomija)