Mali Iđoš: SVM u koaliciji sa SNS i SPS

Nakon godinu dana vladavine koalicije DS, SPS- JS, URS i Grupa građana “Mali akcionari, oštećeni radnici, poljoprivrednici i poniženi građani opštine”, u Malom Iđošu je početkom jula  došlo do „prekomponovanja“. Okosnicu nove većine čini 8 odbornika Saveza vojvođanskih Mađara, 3 odbornika SPS i 2 SNS.  U lokalnoj skupštini od 25 mandata u kojoj je prethodna koalicija imala većinu od 15 odbornika, novoformirana koalicija ima tek „odbornika više“.

Međutim, dugoočekivani prelazak SVM u opštini čije je većinsko stanovništvo mađarske nacionalnosti otvorilo je vrata svih stranaka iz bivše koalicije za pregovore. Konačno, SVM se opredelio za SNS i SPS. Za novog predsednika opštine izabran je Marko Rovčanin (SPS) koji je zamenio Eržebet Celušku-Frindik (DS), dok je za predsednika Skupštine opštine izabran Imre Halgato iz SVM-a.

Iako je ta najveća stranka vojvođanskih Mađara na poslednjim lokalnim izborima 2012. godine osvojila 4 mandata manje u odnosu na prethodne izbore, sa 8 mandata ova je partija i dalje vodeća po broju glasova. Njeni čelnici su u više navrata ukazivali da “nije logično da stranka koja ima najviše mandata i predstavlja najbrojniju nacionalnu zajednicu ne učestvuje u upravljanju lokalnom samoupravom”.

Zašto je SVM prihvatio ponudu SNS i SPS koji su po broju mandata na dnu lestvice izbornih rezultata- pitanje je koje postavljaju bivši partneri SVM-a iz redova DS i Crnogorske partije. Demokrate tvrde da su SVM-u nudili bolji aranžman od SPS i SNS, ali Savez vojvođanskih Mađara opredelio se da prepusti mesto predsednika opštine stranci koja je osvojila svega 2 mandata. Odluku o ulasku u vlast sa novim partnerima nije podržao ni odbornik Crnogorske partije koji se odlučio za opozicioni status.

Upućeni u lokalne prilike veruju da će „upodobljavanje“ samo promeniti metu brojnih optužbi za neodgovorno upravljanje koje su u prethodnih godinu dana DS i SPS upućivali na račun SVM, te da će se novi-stari čelnici sada baviti ocenjivanjem rada DS tokom prošle godine. Po svemu sudeći, bez epiloga ostaće brojne optužbe koje je SPS u koaliciji sa DS izneo na račun zloupotreba čelnika SVM u prošlom mandatu, među kojima su sumnje u poslovanje preduzeća “Small steps”. koje je 2004. godine osnovala lokalna samouprava u partnerstvu sa austrijskim biznismenom Aleksandrom Samonigom radi upravljanja industrijskim zonama, nenamensko trošenje više od 100 miliona dinara od izdavanja državnih oranica, dugovanje prema Vojvodinaputu od 46 miliona dinara i čak 3 miliona dinara koliko su potrošili funkcioneri na alkoholna pića za nešto više od godinu dana.

Građani jedne od najsiromašnijih vojvođanskih opština od “političkog cirkusa” teško da će imati koristi. Gotovo trećina stanovnika je nezaposlena. Od ukupnog broja zaposlenih, nešto više od 1.700, dakle gotovo trećina, prima platu iz budžeta koji iznosi nešto više od 300 miliona godišnje. Iako poslednjih godina, vladajuće koalicije redom plan rashoda nazivaju „socijalnim“, opštinski novci se u najvećoj meri troše na opštinsku administraciju i na funkcionere.

Ranka Ivanoska (Autonomija)