Mala Remeta polako umire

Takođe, opština je osnovala i Asocijaciju za razvoj, koja se bavi pisanjem predloga projekata, a jedan od najznačajnijih projekata je socijalni program „Pomoć u kući – niste sami“. Na inicijativu odbornika Danijela Mihajlovića i iriškog “Preokreta”, prikupljen je novac za izgradnju rampe za osobe sa invaliditetom u Domu zdravlja u Vrdniku. Za socijalnu zaštitu je u prvih devet meseci utrošeno oko osam miliona dinara od planiranih 10,2 miliuona. U budžetu opštine nalazi se i stavka socijalne pomoći ugroženom stanovništvu, u okviru koje je na Komesarijat za izbegla i prognana lica utrošeno oko 200.000 dinara od planiranih tri miliona.

Stevan Lukovnjak je, međutim, potpuno nezadovoljan odnosom prema osobama sa invaliditetom i kaže da su one višestruko diskriminisane. “Sa pozicije predsednika udruženja paraplegičara Srema, dajem sve od sebe kako bi naš život bio iole dostojanstveniji. Kada je u pitanju odnos celokupne društvene zajednice, pa tako i Opštine Irig prema osobama sa invaliditetom stanje je više nego loše. Diskriminacija prema osobama sa invaliditetom dešava se na svakom polju”, rekao je Lukovnjak.

Irig je jedina opština u Srbiji koja je pre tri godine dobila novu srednju školu nazvanu Borislav Mihajlović Mihiz. Osnovna škola „Dositej Obradović” i učenici srednje za sada su u istoj zgradi. „Bilo bi dobro da srednja škola ima svoju zgradu, i to je nešto na čemu ćemo raditi, a za šta trenutno nemamo sredstava”, rekao je Vladimir Petrović.

U isto vreme zabačena mala sela u Opštini Irig su primer kako sela nestaju: osnovna škola u Maloj Remeti ne radi već tri godine i školska zgrada stoji prazna, jer nema dece za niže razrede. U selu ima svega tri učenika koji pohađaju školu u susednim mestima Jazak i Vrdnik, a sledeći prvak će u školu krenuti tek za četiri godine. U ovom selu se poslednja beba rodila pre dve i po godine, dok godišnje umre oko desetak stanovnika.