Stara Pazova: Lokalpatriotizam u srcu “ruzmarinskog” Srema

Prvi čovek opštine Stara Pazova do 2012. godine bio je Goran Jović, iz Demokratske stranke. Posle prošlogodišnjih izbora, u tu fotelju je seo Đorđe Radinović, iz Srpske napredne stranke. Danas opštinu vodi Đorđe Radinović, uz neformalnu podršku “Pazovačkog pokreta”, na čelu sa Goranom Jovićem.

Srpska napredna stranka preuzela je posle prošlogodišnjih izbora upravljanje u opštini Stara Pazova i od tada je ojačavala svoje pozicije, a njeni čelnici uporno radili na uređenju i “šminkanju” opštine. Uz najave pojedinih investicija, završetak nekih od infrastrukturnih projekata, naprednjaci su menjali i strukturu opštinske uprave, kao i pojedinih javnih preduzeća i ustanova. Iako nije bilo završenih investicija, zvanična statistika kaže da se broj nezaposlenih od početka godine povećava, a da je prosečna plata u Staroj Pazovi i dalje na visokom nivou u odnosu na veći deo Srema. U čemu je tajna? Odgovor na to pitanje leži u sjajno urađenoj infrastrukturi, koja je tokom protekle decenije dovela dvocifren broj stranih firmi u Pazovu, gde je stiglo i priznanje za najbolju lokalnu samoupravu u Srbiji (2011. godine). A priznanja, po svemu sudeći, ne zaobilaze ni aktuelnu vlast. Naime, predsednik opštine Đorđe Radinović u aprilu je proglašen za menadžera godine, u izboru preduzetnika i menadžera Srbije nazvanom “Najbolji biraju najbolje”, za stvaranje povoljnih uslova za investiranje u lokalnim zajednicama. Dalje, Radinović je dobio i priznanje na dodeli Regionalnih nagrada “Biznis partner 2013”, za “poslovnu izuzetnost, najbolji doprinos razvoju poslovne klime u Srbiji i poslovne saradnje u regionu”.

Politika je promenljiva stvar

Radinović je, po dolasku na vlast, oštro kritikovao svoje prethodnike, nabrajajući dugove u visini od 10 miliona evra, te loše odrađene građevinske radove i sumnjive tendere. Goran Jović, koji je srdačno dočekao Radinovića i predao mu dužnost predsednika opštine, nazivajući ga prijateljem, tada je izrazio iznenađenje ovim napadima i poručio naprednjacima “da rade, umesto što kritikuju”. Tada je SNS kreirao vrlo nestabilnu većinu sa Demokratskom strankom Srbije i Jedinstvenom Srbijom, ali im se ubrzo priključio i SPS, omogućivši tako novoj vlasti komotnu većinu u opštinskom parlamentu. Na kritikama prethodnika se nije stalo, a krajem marta Stara Pazova je ušla u krug lokalnih samouprava u kojima se hapšenja promovišu po dnevno-političkim tabloidima, kada su privedeni bivši direktor Direkcije za izgradnju opštine i višegodišnja perjanica DS-a, Jovan Tišma, njegov nekadašnji saradnik Srđan Stanišić i vlasnici dve privatne firme. Iako su osumnjičeni da su oštetili direkciju za osam miliona dinara, do sada nisu procesuirani, kao ni većina uhapšenih čelnika po gradovima i opštinama Srbije, mahom iz redova Demokratske stranke. Jovan Tišma je, prema navodima njegovog stranačkog kolege Gorana Ješića, čak i štrajkovao glađu u pritvoru, ali to mu nije puno pomoglo. Treba reći i da je ovim hapšenjima, prethodilo hapšenje J.H, bivšeg direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” u Staroj Pazovi, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Ni u tom slučaju još se ne nazire epilog. Već u aprilu, Goran Jović je osnovao “Pazovački pokret” i sa sobom u tu, kako je istakao, “lokalpatriotsku organizaciju” povukao još osam odbornika u Skupštini opštine Stara Pazova. Prema njegovim tadašnjim izjavama, pokret neće prerasti u stranku, a prema skorašnjim izjavama predsednika opštine Đorđa Radinovića, do kraja godine “broj odbornika na strani aktuelne vlasti će se povećati, budući da je ‘Pazovački pokret’ dao podršku većini u nekim skupštinskim dešavanjima”.

DSS ispao iz kombinacije

Posle aprilskog osnivanja Jovićeve devetočlane odborničke grupe, u maju su već usledile promene. Dotadašnjeg predsednika Skupštine opštine Miloša Crnomarkovića iz Demokratske stranke Srbije, zamenio je Radoje Blagojević iz SPS-a. Takođe, dužnosti je razrešeno i troje članova Opštinskog veća, takođe iz DSS-a. Osim njih, dan ranije je smenjen i pomoćnik predsednika opštine Dragomir Momčilović (DSS), kao i direktor JKP “Čistoća” Đukan Rakonjac. Krajem istog meseca održani su izbori za savete i nadzorne odbore u mesnim zajednicama, na kojima je SNS učvrstila svoju vlast sa osvojenih 94, od ukupno 116 mandata. Zabeležena je izlaznost od 30 odsto građana.

Infrastruktura – prioritet

Ko god se nalazio na čelu opštine Stara Pazova, ima luksuz – za razliku od mnogih drugih – da ne mora da priča populističke priče o dolasku investitora. Ovde su investitori već došli u velikom broju. Naravno, zadatak privlačenja novih samim tim postaje teži. Koliko će aktuelna lokalna vlast odgovoriti na taj izazov, znaćemo, između ostalog, kada “Gorenje” potvrdi najave o povećanju proizvodnje i zapošljavanju novih radnika, koje je dala glavom i bradom premijerka Slovenije Alenka Bratušek gostujući u Pazovi. Sledeću potvrdu bi mogla da donese kompanija “Delez”, za čiji distributivni centar je još u aprilu postavljen kamen-temeljac, a zaposlenje 750 radnika iz opštine Stara Pazova najavljuju za kraj 2014. godine. Preduzeće “Kvatro hauses paneli” fabrički pogon gradi u Golubincima, a najavljeno je zaposlenje za oko 200 radnika.

Dakle, ove godine strane investicije se uglavnom svode na lepe želje i najave. A novac iz budžeta se ulaže uglavnom u infrastrukturu. Otvoren je novi vrtić u Novim Banovcima, kao što je prošle godine obećano. Ministarstvo za građevinarstvo i urbanizam odobrilo je sedam miliona dinara za nastavak radova na izgradnji kanalizacije, asfaltiran je veliki broj puteva i saobraćajnica, rekonstruisan je put prema Batajnici, a do kraja godine se očekuje i petlja kod Nove Pazove prema Banovcima. Čelnici opštine najavljuju da će infrastrukturno uređenje biti prioritet i za naredni period.

Aleksandar Vukovac