Kula: Menjaje stranačkih dresova, kontroverzni biznismen i medijski mrak

Većina u aktuelnom sazivu SO Kula je stabilna, ali je precizan broj odbornika koji je čine, kao i stranke kojima pripadaju, teško utvrditi. Vladajuću većinu nakon „upodobljavanja“ polovinom 2012. godine sada čine 7 odbornika SNS, 6 iz DSS, 4 iz SPS, 2 iz Ujedinjenih regiona Srbije i 2 iz Saveza vojvođanskih Mađara. (Ne)zavisne aktere u većini čine i 4 odbornika Jedinstvene Srbije koji, zbog sukoba unutar koalicije sa SPS, povremeno nastupaju kao (o)pozicija. U opoziciji su 9 odbornika DS i 2 iz Preokreta (SPO-LDP) i 1 SRS. Građani kulske opštine, posle više od godinu dana, gotovo da i ne mogu da prepoznaju svoju biračku volju na izborima 6. maja 2012. godine kada su 37 mandata SO Kula rasporedili na 9 Demokratskoj stranci, 8 koaliciji SPS-JS, 8 SNS, 6 DSS, 1 SRS, 2 koaliciji SPO-LDP, 2 URS i 2 SVM.

Nakon turbulentnih prekomponovanja od vladajuće koalicije okupljene oko DS,  a potom oko SNS, u kulskoj skupštini usledilo je nasumično menjanje stranačkih dresova. Brojno stanje većine pojačao je jedan od dva odbornika SRS koji je preleteo u naprednjačko jato, dok je jedan od 10 odbornika DS prešao iz opozicije u poziciju najpre kao pripadnik URS-a, a kasnije kao član odborničke grupe Jedinstvena Srbija.

Osim konfuzne skupštinske matematike na koju su na tradicionalno turbulentnoj političkoj sceni Kule navikli, građani kulske opštine pamtiće  aktuelni mandat kao jedan od najkontroverznijih po pitanju nagađanja o (ne)zavisnosti lokalnih funkcionera od spoljnih centara moći. Javni istupi i povremeno prisustvo kontroverznog lokalnog biznismena i potpredsednika lokalnog odbora SNS Nikole Džombe na sednicama SO Kula upućeni u lokalne prilike smatraju potvrdom da na odluke rukovodstva lokalne samouprave utiču „vladari iz senke“.

Da je na čelu lokalne „vlade u hladu“ upravo Nikola Džomba, veliki zakupac državnih oranica, široj javnosti poznat kao bivši finansijer FK Hajduk, pojedini odbornici su, u retkim prilikama, i otvoreno ukazivali. Tako je polovinom oktobra prošle godine naprasna odluka SO Kula da povuče sa dnevnog reda predloženi Plan o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta na zahtev grupe poljoprivrednika koji zahtevaju da se „oranice izuzmu iz licitiranja zbog štete od suše koju su pretrpeli“ izazvala burnu reakciju pojedinih odbornika. Pozivajući vladajuću koaliciju da „donosi odluke kako im naredi onaj čije se ime ne izgovara glasno“, Dragutin Medojević (JS) pozvao je, za skupštinskom govornicom, „Aleksandra Vučića i čelnike SNS da dođu u Kulu i vide ko se ovde sa kim druži i ko zaista  vlada Kulom“. Umesto obrazloženja, aktuelna koalicija je, na kuloarska nagađanja, odgovorila zatvorenim stavom prema javnosti.

Iako je većina aktera sadašnje vlasti javno kritikovala svoje prethodnike zbog ukidanja direktnih prenosa sednica preko talasa lokalne Radio Kule i TV Kula, kao i usvajanja rigidnog Pravilnika o javnosti rada SO Kula – nakon svega 5 meseci od dolaska na čelo opštine građani su ostali u medijskom mraku. Odluku o ukidanju radio i TV prenosa inicirala je odbornička grupa SNS obrazlažući da „pojedini odbornici opozicije kompromitujući ozbiljne teme i probleme sa kojima se suočavaju građani opštine Kula žele da preko skupštinske govornice i prenosa uživo, dođu do jeftinih političkih poena“.

Ranka Ivanoska (Autonomija)