Kovin: Česti izbori, nikakve investicije

U Kovinu su u aprilu ove godine održani redovni lokalni izbori, na kojima je ubedljivo pobedila Srpska napredna stranka, koja je osvojila 43 odsto glasova, čime je smenjena dotadašnja vlast kojom su rukovodili kadrovi demokrata. Ujedinjeni regioni Srbije osvojili su 15 odsto, a Demokratska stranka 10 odsto.

Izbori su održani jer su u Kovinu 2009. godine održani vanredni lokalni izbori pošto se tadašnja koalicija na vlasti, sastavljena od radikala i Grupe građana “Sava Krstić” raspala posle raskola unutar SRS i nastanka SNS. Kovin je i inače specifičan po tome što se često održavaju izbori. Najpre je 2002. godine bila rekonstrukcija tadašnje vlasti. Redovni izbori bili su 2004. godine, pa su zbog opoziva tadašnjeg predsednika opštine Blagoja Bogdanovića, koji je biran direktno, održani vnredni izbori 2006. i redovni 2008. godine. Nakon tih izbora uvedene su privremene mere, a vanredni izbori desili su se godinu dana kasnije.

I pored dobrog geostrateškog položaja, za poslednjih 12 godina u opštini Kovin nije realizovana nijedna značajnija investicija. Već godinama je aktuelna priča o izgradnji industrijske zone pored magistralnog puta M-24 i u blizini Dunava. Investicija prelazi 200 miliona dinara i već je trebalo da bude realizovana, ali su je teškoće u poslovanju Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine usporile.

Opština je već sedam godina u pregovorima oko izgradnje luke na Dunavu, veoma privlačna je lokacija na kojoj se nalazi vojni aerodrom sa velikom parcelom poljoprivrednog zemljišta, postojeća marina takođe traži ulagača, a opština nudi i desetak lokacija na kojima se nalaze pogoni preduzeća u stečaju pogodnih za takozvane braunfild investicije.

Od svih gorepomenutih mogućnosti nije iskorištena nijedna i ovo će neminovno biti najveći izazov svakoj narednoj opštinskoj vlasti. Prema najavi opštinskih čelnika, u ovom trenutku je jedino izvesno da će na vetropolju u mestu Mramorak na proleće početi izgradnja bloka kapaciteta 280 megavata.

Miodrag Sovilj