Kovačica: Uhapšen predsednik opštine

U ovom banatskom mestu na vlasti je Demokratska stranka, i to već sigurnih 12 godina. Na prethodnim izborima je, i pored brojnih skandala i nezadovoljstava meštana zbog pojedinih afera, koje se povezuju sa lokalnom vlašću, za predsednika opštine izabran Miroslav Krišan iz DS.

Krišan je krajem oktobra ove godine uhapšen zajedno sa bivšim direktorom “Vojvodinaputa” iz Pančeva M. D. i zaposlenog u tom preduzeću V.V, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja stekli korist od 80 miliona dinara. Oni se dalje sumnjiče da su 2009. sklopili ugovor o izgradnji i održavanju puteva na teritoriji opštine Kovačica bez postupka javne nabavke, dok je ugovorena cena radova bila za 25 odsto veća od one koju je tražilo preduzeće “Srbija-put”.

Od 39 odbornika u SO Kovačica, mandate u ovom sazivu ima devet izbornih lista: DS 16, SNS sedam, LDP četiri, Grupa građana “Zelena jabuka”, LSV i Slovačka stranka po tri mandata, SPS-PUPS dva i SVM jedan mandat. Ubedljivu vladajuću većinu od 26 odbornika DS je sa 16 mesta ovog puta dostigao uz pomoć LDP, LSV, SPS-PUPS i SVM. U opoziciji su SNS, Slovačka stranka i  “Zelena jabuka”.

Oko Krišana, inače, u poslednje vreme diglo se mnogo i medijske prašine. Jedna od tema koje se izdvajaju je izgradnja Sportsko-rekreacionog centra “Relaks”, koja je, prema pojedinim tvrdnjama, koštala namanje šest puta više nego što on realno vredi. Meštani Kovačice su, takođe, u nekoliko navrata protestovali zbog planirane izgradnje fabrike beogradske firme “Junirisk”, ne želeći da podrže izgradnju opasnog skladišta i fabrike za preradu azbesta i drugih otrova u svom mestu. Afere se tu ne završavaju, budući da je Agencija za borbu protiv korupcije krajem avgusta pokrenula vanrednu kontrolu prihoda predsednika opštine Kovačica Miroslava Krišana, a protiv predsednika Skupštine opštine Jana Puškara postupak zbog neprijavljivanja imovine i prihoda. Agencija je navela da će se pozabaviti i mogućim sukobom interesa u kojem se nalazi Puškar. Naime, Krišan još od 31. januara prošle godine prima mesečni paušal za rad u Opštinskom veću od 50.000 dinara koji nije prijavio agenciji, što je njegova zakonska obaveza. Krišan je tvrdio da mu je agencija odobrila da ne prijavljuje taj prihod, ali je proverom ustanovljeno da to nije istina.

Miodrag Sovilj