Kikinda: Naprednjaci nakon četvrtog pokušaja prekomponovali vlast

U Opštini Kikinda od 13. septembra, nakon “prekomponovanja”, stožer vlasti je Srpska napredna stranka. U vladajućoj koaliciji sa naprednjacima su još Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije, Savez Vojvođanskih Mađara, Zajedno za Srbiju i Jedinstvena Srbija, dok su u iz dotadašnje pozicije u opoziciju otišli Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Naprednjaci, iako su osvojili najviše mandata na prošlogodišnjim izborima, dugo nisu mogli da formiraju većinu u lokalnom parlamentu, što je pošlo za rukom demokratama koji su nastavili da vladaju sa SPS-om, SVM-om i LSV-om. Nakon četvrte sednice Skupštine opštine, godinu i po dana od izbora, formirali su većinu u parlamentu. Jedan odbornik LSV-a prešao je u redove naprednjaka, a na njihovu stranu prešao je i odbornik Jedinstvene Srbije. Socijalisti su takođe iz koalicije sa demokratama prešli u koaliciju sa naprednjacima, a pridružilo im se i dvoje odbornika SVM-a. Trenutno kikindski parlament, koji broji 39 članova, čini 13 odbornika SNS-a, šest odbornika SPS-a, tri odbornika JS-a, po dva odbornika DSS-a i SVM-a, jedan odbornik Zajedno za Srbiju koji su sastavni deo aktuelne vlasti, dok je u opoziciji sedam odbornika DS-a i pet odbornika LSV-a.

Umesto demokrate Save Dobranića koji je do 13. septembra bio na čelu kikindske opštine za novog predsednika izabran je naprednjak Pavle Markov, dotadašnji poslanik u republičkom parlamentu. Naprednjaci su dobili i mesto zamenika predsednika opštine i predsednice Skupštine opštine, a DSS je, u novoj raspodeli snaga, dobio mesto zamenika predsednice SO. Socijalisti imaju načelnika Opštinske uprave, a SVM pomoćnika predsednika opštine. Od pet članova Opštinskog veća, dva su iz redova SNS-a, a po jedno je pripalo SPS-u, DSS-u i SVM-u.

Naprednjaci i njihovi manji partneri u novoj vlasti imenovali su svoje kadrove u nadzorne i upravne odbore javnih preduzeća i ustanova, kao i u školske odbore, što je bio prvi korak ka smeni direktora koja je vrlo brzo usledila. Uskoro se očekuje još jedna sednica lokalnog parlamenta na kojoj će, između ostalog, biti raspravljano o rebalansu opštinskog budžeta.

Novi predsednik opštine, po preuzimanju dužnosti, izjavio je da je stanje u opštini katastrofalno, da će biti veoma teško da se radi, ali da će istrajati u nameri da Kikindu “vrati na mesto koje joj pripada”, kao i da će prioritet u radu biti oporavak privrede u gradu.

Ubava Đogo

Novi predsednik opštine – atletičar, pravnik i političar

Pavle Markov je rođen u Novom Sadu 25. marta 1973. godine. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Kikindi, a diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ujedno završio Beogradsku otvorenu školu. Do kraja diplomiranja aktivno se bavio atletikom u beogradskoj Crvenoj zvezdi, a kasnije i bobom, i to vrlo uspešno, što svedoče nastupi u reprezentativnom dresu SR Jugoslavije u atletici i bobu dvosedu.

Od 2000. godine se bavi advokaturom, a na poziv Branislava Blažića, 2004. godine postaje načelnik Opštinske uprave i na toj funkciji ostaje do kraja 2008. godine. Nakon toga vraća se advokaturi, ali i počinje aktivno da se bavi politikom, u okviru novoosnovane Srpske napredne stranke. Bio je predsednik Okružnog odbora, član Izvršnog odbora i Pravnog saveta stranke, a pred izbore 2012. godine preuzima vodeću ulogu u kikindskom ogranku. Bio je i nosilac koalicione liste koju je predvodio SNS na lokalnim izborima i izabran je za odbornika. Istovremeno je izabran i za narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Član je skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Nakon izbora za predsednika opštine Kikinda, moraće da vrati poslanički mandat.

Govori engleski jezik. Oženjen je, otac jednog deteta.

Novo Opštinsko veće

Novi članovi Opštinskog veća su naprednjaci Stanislava Hranjak, zadužena za resor obrazovanja, kulture i informisanja, i Miodrag Bulajić (mala i srednje preduzeća), socijalista Nemanja Đukić (privreda i energetska efikasnost), Milivoj Linjački iz DSS-a (komunalna infrastruktura) i Imre Kabok iz SVM-a, koji je i u prethodnom Opštinskom veću bio zadužen za mesne zajednice i nacionalne manjine. Po funkciji su članovi Veća i predsednik opštine Pavle Markov (SNS), i njegov zamenik Svetsilav Vukmirica (SNS), koji će biti zadužen i za resor omladine i sporta.

Vukmirica je rođen 1972. godine u Kikindi, gde je završio osnovnu i srednju školu, dok je Pravni fakultet završio u Novom Sadu. Oženjen je Draganom sa kojom ima dva sina, Mateju i Srđana. Od 2006. godine radi kao profesor pravne grupe predmeta u Srednjoj ekonomsko-trgovinskoj školi u Kikindi.Bio je vrhunski džudista, a uspešno se bavio i trenerskim pozivom, što u matičnom klubu, što kao trener juniorske reprezentacije Srbije. Od marta 2009. godine obavlјa funkciju predsednika Džudo saveza Vojvodine, kao i funkciju predsednika Džudo kluba Partizan Kikinda, a od 2012. godine se nalazi na čelu Upravnog odbora Džudo saveza Srbije. Bio je dugo godina član Demokratske stranke Srbije, a od 2006. do 2010. godine i predsednik kikindskog ogranka ove stranke, kada prelazi u Srpsku naprednu stranku.

Stanislava Hrnjak je rođena u Kikindi 1976. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Kikindi. Na Višoj školi za obrazovanje vaspitača diplomirala je 1997. godine, a na Pedagoškom fakultetu u Somboru, 1999. Stekla je zvanje profesora razredne nastave, i bila zaposlena u OŠ „Feješ Klara“. Od 1999. godine bavila se i novinarstvom kao novinar i urednik u „Kikindskim novinama“, TV „Rubin“ i „Informativnom centru“. Direktorica „Kikindskih novina“ bila je u periodu od 2006. do 2008. godine. Od maja do oktobra meseca 2008. godine bila je članica Opštinskog veća u resoru informisanja i socijalne zaštite. Od nedavno je zaposlena u Centru za stručno usavršavanje na mestu rukovodioca programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju. Bila je članica Socijalističe partije Srbije do 2000. godine, a nakon dolaska radikala na vlast 2004. godine postaje članica SRS-a. U SNS-u je od osnivanja 2008. godine. Živi u Kikindi, udata je i majka sina Radovana i ćerke Dunje.

Miodrag Bulajić je rođen 1970. godine. Pohađao je osnovnu školu „Slavko Rodić“ u Banatskom Velikom Selu. Srednju školu je završio u Kikindi a potom je nastavio školovanje na Univerzitetu u Beogradu. Po struci je diplomirani inženjer agronomije. Od 1998. godine je stalno zaposlen kao direktor u kompaniji „Bell chemicals“. Član je SNS-a. Aktivno je igrao fudbal 15 godina. Oženjen je, otac ćerke Anđele i sina Borisa.

Nemanja Đukić je rođen 1986. godine. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu završio je 2009. godine sa prosečnom ocenom 9,23 kao jedan od najbolјih studenata privredno-pravnog smera. Trenutno je na trgovinskopravnom modulu postdiplomskih master studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Član je Advokatske komore Beograda od 2009. godine i član Međunarodne organizacije mladih lidera i preduzetnika. Aktivno je trenirao vaterpolo u kikindskom ŽAK-u, a potom i realni aikido i tekvondo. Govori engleski jezik.

Imre Kabok je rođen 1956. godine u Ruskom Selu, gde je završio osnovnu školu. Srednju mašinsko-tehničku školu završio je u Zrenjaninu. Radio je na poslovima mehaničara i šefa mašinske radionice u DP “Sloga“ Rusko Selo. Privatnim preduzetništvomse bavio od 1992. do 2005. godine. Sada se bavi polјoprivrednom proizvodnjom na sopstvenom posedu. Predsednik Izvršnog odbora Mesne zajednice “Rusko Selo“ bio je u mandatu od 1988. do 1992. godine. Od 2004. godine do danas je tri puta biran na neposrednim izborima za predsednika Mesne zajednice Rusko Selo. Oženjen i otac dva sina.

Milivoj Linjački je rođen je 1982. godine u Kikindi, gde je završio osnovnu i srednju školu, a upisao Građevinski fakultet u Subotici na kom je apsolvent. U toku studija je bio predsednik saveza studenata svog fakulteta i predsednik studenata građevine Srbije i Crne Gore. Godinu dana je bio zaposlen u kompaniji AD Graditelј u Kikindi na poslovima rukovodioca građevinskih radova, da bi se potom zaposlio u preduzeću DEL-TEHNIKA. Član je Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije.