Mali Iđoš: Politički cirkus i beda

Nakon godinu dana vladavine koalicije DS, SPS- JS, URS i Grupa građana „Mali akcionari, oštećeni radnici , poljoprivrednici i poniženi građani opštine”, u Malom Iđošu je  početkom jula  došlo  do „prekomponovanja“. Okosnicu nove većine čini 8 odbornika Saveza vojvođanskih mađara, 3 odbornika SPS i 2 SNS.  U lokalnoj skupštini od 25 mandata u kojoj je prethodna koalicija imala većinu od 15 odbornika,  novoformirana koalicija ima tek „odbornika više“.

Međutim, dugoočekivani prelazak SVM u opštini čije je većinsko stanovništvo mađarske nacionalnosti, otvorilo je vrata svih stranaka iz bivše koalicije za pregovore. Konačno, SVM se opredelio za SNS i SPS. Za novog predsednika opštine izabran je Marko Rovčanin (SPS) koji je zamenio dr Eržebet Celušku-Frindik (DS), dok je za predsednika Skupštine opštine izabran Imre Halgato iz SVM.

Iako je SVM na poslednjim lokalnim izborima 2012. godine osvojio 4 mandata manje u odnosu na prethodne, sa 8 mandata ova je partija i dalje vodeća po broju glasova, te su čelnici SVM-a u više navrata ukazivali da “nije logično da stranka koja ima najviše mandata i predstavlja najbrojniju nacionalnu zajednicu – ne učestvuje u upravljanju lokalnom samoupravom”.

“Zašto je SVM prihvatio ponudu SNS i SPS koji su po broju mandata na dnu lestvice izbornih rezultata”, pitanje je koje postavljaju bivši partneri SVM-a iz redova DS i Crnogorske partije. Demokrate tvrde da su SVM-u nudili bolji aranžman od SPS i SNS, ali Savez vojvođanskih mađara opredelio se da prepusti mesto predsednika opštine stranci koja je osvojila svega 2 mandata. Odluku o ulasku u vlast sa novim partnerima nije podržao ni jedan odbornik Crnogorske partije sa liste SVM koji se odlučio za opozicioni status.

Upućeni u lokalne prilike veruju da će “upodobljavanje” samo promeniti metu brojnih optužbi za neodgovorno upravljanje koje su u prethodnih godinu dana DS i SPS upućivali na račun SVM, te da će se novi-stari čelnici sada baviti ocenjivanjem rada DS tokom prošle godine. Po svemu sudeći, bez epiloga ostaće brojne optužbe koje je SPS u koaliciji sa DS izneo na račun zloupotreba čelnika SVM u prošlom mandatu, među kojima su sumnje u poslovanje preduzeća „Small steps“ koje je 2004. godine osnovala lokalna samouprava u partnerstvu sa austrijskim biznismenom Aleksandrom Samonigom radi upravljanja industrijskim zonama. Tu su i optužbe za nenamensko trošenje više od 100 miliona dinara od izdavanja državnih oranica, dugavanje prema “Vojvodina-putu” od 46 miliona dinara i čak 3 miliona dinara koliko su potrošili funkcioneri na alkoholna pića za nešto više od godinu dana

Stanovnici jedne od najsiromašnijih vojvođanskih opština od “političkog cirkusa” teško da će imati koristi. Gotovo trećina stanovnika je nezaposlena. Od ukupnog broja zaposlenih, nešto više od 1.700, gotovo trećina prima platu iz budžeta koji iznosi nešto više od 300 miliona godišnje. Iako poslednjih godina, vladajuće koalicije redom plan rashoda nazivaju „socijalnim“, opštinski novci se u najvećoj meri troše na opštinsku administraciju i funkcionere.

Ranka Ivanoska