Irig: Raskol u vladajućoj koaliciji

Iriški lokalni parlament od prošlogodišnjeg konstituisanja stabilno je funkcionisao sve do polovine novembra, kada je predsednik opštine Vladimir Petrović iz Demokratske stranke “nezvanično razvlastio” dosadašnjeg partnera Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Prema rečima Marije Radojčić iz iriškog LSV-a, Petrović je organizovao nelegitimnu sednicu Skupštine ošptine i doveo Irig u situaciju da se uvede prinudna uprava.

Kako je objasnila medijima, mesecima unazad nije bilo kontakta između Petrovića i predsednika Skupštine opštine Irig Vladislava Ilkića iz LSV-a, što je ligaše dovelo do zaključka da Demokratska stranka pokušava da ih izbaci iz opštinske uprave. Prema njenom objašnjenju, Petrović je Ilkiću 31. okobra naložio da sazove sednicu skupštine. Ilkić je zatražio da se tačke dnevnog reda usklade sa Poslovnikom Skupštine kako bi zakazao zasedanje, što je Petrović odbio i sam sazvao sednicu te odabrao predsednika novosadskog Gradskog odbora DS-a Iliju Ćosića da bude predsedavajući.

“Mi smo u međuvremenu saznali da Ćosić nema prebivalište u Irigu već šest meseci i da po zakonu ne može biti predsedavajući. Nakon toga Petrović je odabrao novog predsedavajućeg, tako što je zamenio Ćosićev mandat”, kazala je Radojčićeva uz tvrdnju da se odbornici LSV teraju iz vlasti kako bi se uvela prinudna uprava, iako demokrate imaju mogućnost da sastave novu većinu.

“Na sednici su sve četvoro odbornika iz Srpske napredne stranke istupili i prešli u novoosnovanu grupu građana. Reč je o naprednjačkom odboru koji je raspušten, ali je moguće da će se udružiti sa demokratama”, tvrdi Radojčićeva.

Na spornoj sednici smenjen je direktor JP Komunalac iz redova LSV, a razvlašćena je i predsednica Kadrovske komisije Marija Radojčić. Predsednik Skupštine opštine Vladislav Ilkić još uvek nije smenjen, ali se za sada ne zna dokle će ostati na toj poziciji.

Vlast u Irigu konstituisana je 12. juna prošle godine i do sada je bila stabilna. Skupštinsku većinu činili su DS, LSV, Liberalno-demokratska partija, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije. Opoziciju su činile SNS sa 4 i Socijalistička partija Srbije sa 2 odbornika. Za predsednika Opštine Irig po drugi put je izabran Vladimir Petrović (DS), njegov zamenik je stranački kolega Stevan Kazimirović, a mesto predsednika Skupštine opštine treći put zaredom pripalo je Vladislavu Ilkiću iz LSV-a.

Jovana Zdjelarević