Inđija odoleva “upodobljavanju”

Bez upodobljene vlasti, sa tri nove i nekoliko najavljenih investicija, većim troškovima života, promenjenim direktorima u javnom sektoru i vrlo teško balansiranim budžetom, opština Inđija ulazi u poslednji kvartal 2013. godine. Gotovo sve što je urađeno, rezultat je onoga što je započeto u prethodnom periodu.

Male fabrike, ili veliko tržište rada

Lane u ovo vreme, predsednik opštine Petar Filipović najavio je da se do kraja 2012. očekuje otvaranje danske fabrike “Grundfos” za proizvodnju vodenih pumpi, koja će zapošljavati 400 radnika. Izjava se ispostavila delimično tačnom. Fabrika jeste otvorena, ali tek krajem aprila ove godine. Pritom, nije zaposlila 400 radnika, nego 149, uz najavu dupliranja tog broja do kraja 2014. godine. Kao i proteklih godina, u govorima čelnika opštine pri otvaranju pogona, bilo je reči o intenciji da se nezaposlenost smanji na ispod 10 odsto, što je, čini se, za Inđiju magična cifra, budući da se i pored silnih investicija taj prag i dalje ne prelazi. Dalja obećanja u istom pravcu pala su u septembru, kada je najavljeno da će u fabrici grejača za automobilska sedišta “IGB” dogodine posao dobiti još 330 radnika. U septembru je otvoren i pogon kiparske kompanije “Kostas A Zacharia”, koja je kupila staru hladnjaču nekadašnjeg trgovačkog giganta “Ukus”. Najavljeno je i da će do kraja godine u njoj biti zaposleno više od 100 ljudi. Dalje, indonežanska kompanija “Indofud” kupila je zemljište u severoistočnoj radnoj zoni na kojem će na proleće sledeće godine početi izgradnju postrojenja veličine 25 hiljada kvadrata, i gde bi posao trebalo da nađe oko 200 radnika angažovanih na proizvodnji instant supa i špageta. Bez obzira na sve nabrojano, Inđija i dalje ima veliki problem sa nezaposlenošću i po tom pitanju je među prvim opštinama u Sremu.

I dalje najtransparentniji

Ako bismo, pak, tražili nešto u čemu je Inđija neprikosnovena, to je transparentnost u radu. Po merilima Saveta Evrope, najbolju lokalnu administraciju u Srbiji ima upravo ova opština, pokazao je projekat “Dobra vlada”, koji je proletos organizovao Evropski pokret. Na portalu Opštine Inđija već sada se može naći ne samo planirani budžet, nego i izveštaj o izvršenju budžeta za 2013. godinu, a njihova administracija je daleko brža i efikasnija od većeg broja lokalnih samouprava u Vojvodini. Ovo je nastavak trenda iz prethodnih godina.

“Naprednjaci” i tabloidi 

Iako su inđijske demokrate, tada na čelu sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Goranom Ješićem, uzele ubedljivo najviše glasova na izborima 6. maja, 2012. godine, Opštinski odbor Srpske napredne stranke od konstituisanja vlasti insistira na njenoj promeni. Na krilima široke akcije “upodobljavanja” na lokalu sa republičkom postavkom vladajućih stranaka, predsednik Opštinskog odbora SNS Dragan Lakić u više navrata je najavljivao prevrat do kraja prošle godine. To se nije desilo, ali je Lakić nastavio da proklamuje promenu vlasti. Inđija je proletos imala izbore za savete mesnih zajednica, koji su pokazali da je Srpska napredna stranka u ovoj opštini u usponu. Naprednjaci su pobedili u dve mesne zajednice, u dve su ušli u savete i nadzorne odbore, a posebno su se pohvalili činjenicom da je DS zabeležila loše rezultate, te da su čak u Mesnoj zajednici Inđija samo dva od 11 predstavnika iz Demokratske stranke. Izlaznost je na izborima u mesnim zajednicama bila očajna, budući da je glasalo svega oko 5 do 10 odsto građana.

Tokom leta nije bilo novih inicijativa za promenu vlasti, a od septembra su “naprednjaci” ponovo krenuli u jednu vrstu kampanje, obilazak mesnih zajednica i pokretanje velikog broja razgovora o smeni lokalne vlasti. Na političkoj sceni u Inđiji, ovu godinu obeležila je i višemesečna medijska hajka na bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Gorana Ješića, čije hapšenje je nekoliko političkih tabloida neosnovano najavilo nebrojeno puta. Ješić je optuživan po novinama za najrazličitije malverzacije, iako do danas nije pokrenut nikakav postupak u vezi sa tim, niti je pokrajinski sekretar za poljoprivredu imao problema sa istražnim organima. On sam to je pripisao “zlim namerama Srpske napredne stranke”, koja preko svojih medija pokušava da ga diskredituje. Neki od tabloida tokom avgusta su pisali i o “nameštenom konkursu za direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” u Inđiji. Istini za volju, fotelja direktora inđijskog “Vodovoda” jedina je koja nije popunjena novim kadrovskim rešenjem, budući da jedini predlog koji se našao pred njima odbornici Skupštine opštine nisu izglasali.

Budžet razvojni, ali “realno”

Ovogodišnji budžet opštine Inđija iznosi 2,18 milijardi dinara, a početkom godine najavljen je, poslovično, kao “investicioni i razvojni”, ali i kao “socijalni”, sa akcentom na pomoć deci i starima, sport i kulturu. Međutim, razvoj je ograničila realnost, budući da su se čak i odbornici opozicije u Skupštini opštine Inđija složili da je budžet realan, te da su transferna sredstva države značajno smanjena i da će kapitalni projekti morati da budu finansirani iz različitih fondova, bez većeg oslanjanja na opštinsku kasu.

Od početka godine, u Inđiji je poskupeo gas, kao i usluga parkiranja, a očekuje se poskupljenje još nekih komunalnih usluga. Čak  je došlo i do neočekivanih zakidanja, pa je tako opština odlučila da više nema finansiranja užine za decu u osnovnim školama u gradu. Pojedini đaci sa posebnim potrebama ostali su mesecima bez organizovanog prevoza u školu, a u nekim školama se žale da opština ne izmiruje svoje obaveze prema njima u punoj meri. Na penzionerskim kartama za prevoz nije se štedelo.

Aleksandar Vukovac