DS: Protivzakonit izbor predsednika opštine Šid

Predstavnici Demokratske stranke tim povodom pozvali su predsednika opštine da ispoštuje odluku suda i izrazili sumnju u zakonitost svih odluka koje su Skupština opštine i Opštinsko veće doneli od 30. avgusta. Funkcioner DS Borislav Novaković izjavio je na konferenciji za novinare da protivzakoniti izbor predsednika opštine znači da su i sve odluke koje je ta osoba donela protivzakonite, kao i svako rešenje, odluka ili račun koji je za četiri meseca potpisao. – Uprkos sloganu “Pokrenimo Šid”, Šid je danas potpuno blokiran, a sa milijardu dinara opštinskog budžeta raspolagalo je nelegalno izabrano lice, bez verifikovanog  odborničkog mandata, što je skandal”, rekao je Novaković.

U obrazloženju Upravnog suda se navodi da je “kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, žalbena odluka o potvrđivanju mandata Nikoli Vasiću doneta u suprotnosti sa Zakonom o lokalnim izborima“.

Podnosilac žalbe i bivši predsednik Skupštine opštine Željko Brestovački rekao je da se Vasić do 30. avgusta nije pojavio na zasedanjima opštinskog parlamenta i da mu samim tim nije ni verifikovan mandat. – Tog dana došlo je do zakozvanog prekomponovanja vlasti u Šidu, a Brestovački se pojavio u Skupštini ubeđen u sigurnu većinu koja će ga izabrati za novog predsednika opštine, iako mu mandat nije bio verifikovan, zbog čega sam uputio žalbu Upravnom sudu, rekao je Brestovački.

Bivša predsednica opštine Nataša Cvjetković optužila je Vasića što je za člana Opštinskog veća imenovao svog sina Vujadina, a za jednog od prvih pomoćnika svog venčanog kuma. Prema njenim rečima, sada je jasno da je Vasić četiri meseca bio predsednik opštine mimo procedure i zakona i očigledno je time napravio veliku štetu građanima Šida.

Slađana Gluščević