Bečej: Rasipna upodobljena vlast

Jedna od prvih opština koje su posle prošlogodišnjih izbora “usaglasile” lokalnu vlast sa republičkom, bila je opština Bečej, na čijem je čelu i ove jeseni koalicija okupljena oko SNS-a. Od uspostavljanja nove vlasti do sada prošlo je nešto više od godinu dana, sastav je ostao isti, te se može meriti koliko se i kako radilo na ostvarivanju predizbornih obećanja.

Pre jesenjih zasedanja, lokalna skupština “osvežena” je novim stolicama i enterijerom, međutim na sednicama  koje su posle renoviranja usledile, najviše se govorilo o nedostatku novca u opštinskoj kasi. Predsednik skupštine Peter Knezi, upozorio je odbornike  da je do kraja godine sve izvesniji minus od oko 20% planiranog budžeta, te da rebalans uveliko kasni, a pošto rezervnih sredstava nema, slede bolni rezovi.

Izveštaj o izvršenju budžeta za prvu polovinu ove godine, umesto u junu, predstavljen je tek na jesenjem zasedanju, što je naišlo na višestruka negodovanja opozicije predvođene DS-om, koja je iznela brojne optužbe za nenamensko trošenje sredstava. Rashode su članovi vladajuće koalicije i predstavnici Opštinskog veća pokušali da opravdaju kašnjenjem sredstava sa viših nivoa vlasti, ali i neplaniranim radovima oko čišćenja snega, uređenja obale prilikom izlivanja reke i drugim vanrednim okolnostima.

Kada su mediji u pitanju, od prošle godine do sada, okolnosti (ne)finansiranja se nisu izmenile. Naime, dolaskom na vlast nove koalicije sa Vukom Radojevićem koji je postavljen na mesto predsednika opštine, uplate budžetskih sredstava lokalnim medijima su gotovo obustavljene. To je ujedno bila i jedna od tema poslednje u nizu sednica lokalnog parlamenta, jer je utvrđeno da opština, iako je zakonski obavezna, izvršava samo oko tri odsto planiranih uplata medijima, što dodatno pogoršava ionako tešku situaciju u medijima.

Još jedan od poteza bečejske vlasti koji je pokrenuo brojne polemike u javnosti je konkurs za prijem u stalni radni odnos na mesto zamenika načelnika opštinske uprave. Iako se budžet I njegov opstanak dovode u pitanje, iako je nepoznat konačan broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi (pretpostavke su da je daleko iznad prošlogodišnjeg broja, kada je opština imala 157 zaposlenih), najava otvaranja novog radnog mesta, koje nemaju ni druge razvijenije i veće opštine, za vladajuću koaliciju nije sporna (“Smatramo da funkcija zamenika načelnika jeste jedna odgovorna pozicija, pogotovo imajući u vidu da opštinska uprava već duži vremenski period nema načelnika za komunalne delatnosti, urbanizam i zaštitu životne sredine. Načelnik OU zbog toga ima, direktno, ingerencije nad tim odeljenjem, što znači da je njemu neophodna pomoć zamenika.” Vuk Radojević, u izjavi za www.mojbecej.rs).

Od najavljene sistematizacije opštinske uprave, koja je bila deo predizbornih obećanja, suštinski još ništa nije urađeno, što je i sam predsednik opštine naveo kao jedan od nedostataka i razloga smanjene efikasnosti rada organa lokalne samouprave, ali se, prema njegovim rečima, očekuje da će sistematizacija uslediti već na proleće.

Sastav SO Bečej

Predsednik opštine Bečej je Vuk Radojević, njegova zamenica je Tamara Ivanišević, dok je predsednik lokalne skupštine bivši odbornik SVM-a, Peter Knezi. DS ima 7 odbornika, SVM ukupno 5, LDP takođe 5, koalicija ”Preokret za Bečej” i SPO imaju 4 odbornika, SNS ima 10 odbornika, grupa “Za Bečej” ima 4 odbornika, a svega jedna odbornica u parlamentu ima status “samostalne odbornice”. Kada se govori o ravnopravnosti polova, ukupno 11 žena je u redovima lokalne skupštine, dok je njihovih kolega 25, što je približno savremenim standardima po kom je svaki treći odbornik žena.

Na reprezentaciju troše kao tenk

Pored nedostatka novca u opštinskoj kasi, sredstava je ipak bilo dovoljno za poklone i reprezentaciju, te je prema podacima BUM-a (Bečejskog udruženja mladih) koje su dobili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u prvih pola godine potrošeno više od 5 miliona dinara, ili oko 160 prosečnih neto plata u Bečeju. Prema rečima BUM-a, da bi otplatio te troškove jedan prosečno plaćen radnik u Bečeju treba da radi duže od 13 godina.

Ivana Buš Jović