Bačka Topola: Umesto restarta, stendbaj

Iako skupštinska većina u opštini Bačka Topola nije upodoboljena sa republičkim nivoom, pojam preletanja iz jednog u drugo političko jato nije strana stvar ni u ovoj bačkoj opštini. Skoro na godišnjicu lokalnih izbora, 16. maja ove godine, u Skupštini opštine Bačka Topola ugašena je odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine. Troje odbornika ove stranke je prešlo u Grupu građana „dr Janoš Hadži“, koja je je ovako postala druga najjača grupacija u lokalnoj skupštini sa deset odbornika. Tako da umesto postojećih šest odborničkih grupa, u lokalnoj skupštini sada deluje pet. Redovi opozicije su ovako postali malo pregledniji.

Ova promena nije ugrozila postojeću vladajuću većinu koju čine odbornici SVM-a i grupacije koje su nastale oko DS-a i SPS-a. Do prekomponovanja nije došlo zbog relativno slabe opozicije, gde Srpska napredna stranka ima svega četiri odbornika. Inače, od njenog konstituisanja, lokalna skupština je osam puta konstatovala prelazak odbornika iz jedne grupe u drugu, i od početnih sedam odborničkih grupa ostalo ih je pet.

Ekonomija na stendbaju

I dok odbornici pokušavaju sebe i svoju stranku da pozicioniraju na najbolji mogući način, privreda je “mirna voda”, sa dosta niskim “vodostajem”. U opštini u kojoj živi približno 33.000 građana u privredi rade njih svega 5.026. Na kraju prošle godine, u opštini Bačka Topola bilo je 408 registrovanih preduzeća. U velikom broju tih firmi nema nijednog zaposlenog. U 16 preduzeća je zaposleno od 10 do 20 radnika, dok većih privrednih subjekata ima manje. Četiri firme imaju između 100 i 150 zaposlenih, dok je u šest preduzeća zaposleno do 200 radnika. Prema informacijama lokalne samouprave, više od 300 Bačkotopolčana radi u firmi IM Topola i u Mesari Perutnina Ptuj. Velikih investitora za sada nema.

Sredinom septembra, gradonačelnica ove opštine Melinda Kokai-Mernjak (SVM) potpisala je ugovor sa jednim austrijsko-nemačkim preduzećem o kupovini parcele za izgradnju pogona za proizvodnju sunđeraste gume i komprimirane samolepljive trake. Firma SSA Pana Foamtec, po obimu broja budućih zaposlenih se ubraja u mala preduzeća jer će radno mesto obezbediti za 10 radnika. Početak proizvodnje najavljen je za prve mesece sledeće godine. Kako investitori tvrde, u posao će bit uloženo pola miliona evra.

Poljoprivreda – stočarstvo i osiguranje

Približno 60 odsto žitelja ove opštine živi na selu i oslanja se na poljoprivredu. Osnivanjem Fonda za razvoj poljoprivrede i preduzetništva, Bačka Topola je ove godine putem javnih konkursa podržala razne vidove poljoprivredne delatnosti. Početkom godine dva miliona dinara je podelila onim stočarima koji drže manje od 15 goveda. Gazde su ova sredstva mogle da potroše za refundiranje cene veterinarskih usluga. Inače, prema podacima Ministarstva za poljoprivredu, svako registrovano gazdinstvo u Srbiji u proseku ima tri goveda, dok je evropski prosek 20.

Iz istog Fonda Bačka Topola pokušava da unapredi sistem zaštite poljoprivrednog zemljišta. Naime, ova opština je putem konkursa podržala 72 zemljoradnika koji su se odlučili za osiguranje svojih imanja. Pošto država pokriva 40 odsto neophodnih sredstava a opština još 20 odsto, gazdinstvima je ostalo da obezbede još 40 odsto potrebnih sredstava. Kako je predsednik Izvršnog odbora Fonda Bela Majlat naglasio lokalnim medijima, cilj opštine je da promene dosadašnju praksu poljoprivrednika koji se nerado odlučuju za osiguranje.

DRI: Kupovina lekova bez javne nabavke

Promena prakse u trošenju budžetskih sredstava čeka i javne institucije. Početkom godine Dom zdravlja “Janoš Hadži”, čiji je osnivač opština Bačka Topola, našao se na udaru Državne revizorske institucije. DRI je podnela prekršajnu prijavu protiv direktora ove institucije zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava u 2011. godini. U toj godini je na čelu opštine bila slična koalicija kao i danas, koja je bila predvođena SVM-om. U prekršajnoj prijavi stoji da je ova institucija nabavila lekove sa Liste lekova koji se izdaju na recept bez javnih nabavki, a zatim je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje traženo da im se vrednost nabavljenih lekova refundira. Tako je Dom zdravlja naplatio lekove koji nisu kupljeni u skladu sa zakonom. U izveštaju DRI stoji da je na ovaj način nešto više od 165 hiljada dinara bespravno prebačeno na račun Doma zdravlja.

Poboljšana komunalna infrastruktura

Bačka Topola se ubraja u retke gradiće čije su sve ulice asfaltirane. Ipak, u obližnjim selima postoji veliki problem ne samo sa putevima već i sa kanalizacionom mrežom i sa snabdevanjem vodom. Kako tvrdi član Opštinskog veća zadužen za infrastrukturu Oto Nađ, u Bačkoj Topoli u proteklih godinu dana uspeli su da prošire kanalizacionu mrežu i rade na tome da i u sledećoj godini nastave projekat. On je za dnevni list „Mađar so“ rekao da je u toku i renoviranje vodovodne mreže u čitavoj opštini.

Opština Bačka Topola je jedna od većih u Srbiji sa 24 naselja.

Norbert Šinković