Bačka Palanka: Karađorđevo izvor nestabilnosti

Poljoprivredno dobro “Karađorđevo” koje je opština Bačka Palanka dala na upravljanje Vojsci Srbije problem je koji je proletos prekomponovao vlast u ovoj opštini. Predsednik Opštine Bačka Palanka iz redova SPS Bojan Radman smenjen je na martovskoj sednici skupštine jer je kritikovao vojsku i pokušao da se zemljište u Karađorđevu, koje vojska daje u podzakup, vrati opštini. Time je vladajuća koalicija, u kojoj su još i SNS, Dveri i SVM, pokazala prve znake nestabilnosti.

Radman je još s početka svog mandata upozoravao da je Bačka Palanka 1953. i 1954. godine dala poljoprivredno zemljište tadašnjoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo i da je, pošto je prestala da postoji Vojna ustanova Karađorđevo, to zemljište moralo biti vraćeno opštini, a samim tim i ponuđeno na licitaciju poljoprivrednicima iz te opštine.

– Umesto toga, vojska je nastavila da raspolaže tim zemljištem suprotno zakonima. Prošle jeseni poljoprivrednici su, ipak, obradili određeni deo zemljišta, a sada se spremaju za prolećne radove, što će vojska izgleda pokušati da im onemogući – rekao je Radman u martu ove godine.

Srpska napredna stranka ga je odmah optužila da radi protiv interesa vojske i tadašnjeg ministra vojnog Aleksandra Vučića.

Usledila je skupštinska rasprava na kojoj je Radman smenjen sa mesta predsednika opštine, a naprednjaci su pokušali da u vlast uvedu opozicionu Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije. U vlast je ušla i Stranka vojvođanskih Slovaka, dok su Dveri odlučile da se povuku u opoziciju.

SNS je optužio socijaliste i Radmana da javno pozivaju na suprotstavljanje zakonu i odlukama Vlade Srbije, tako što pozivaju građane da “uzurpiraju imovinu”.

Politička kriza trajala je oko mesec dana. Međutim, nakon neuspele vanredne sednice zbog nedostatka kvoruma 25. marta, došlo je do dogovora između SNS i SPS pa su socijalisti ostali u vlasti u opštini, a čelne funkcije zamenjene – Radman je postao predsednik skupštine, a dotadašnji predsednik skupštine Aleksandar Đedovac predsednik opštine, čime je dogovor između naprednjaka i demokrata poništen.

Đedovac je tada rekao da je vladajuća koalicija u toj opštini, koju čine odbornici SNS, SPS, Dveri, DSS i SVM, opstala i da neće biti promena. On je naglasio da su na sednici Skupštine opštine razrešeni svi problemi i da se gradska vlast okreće privrednim pitanjima, kako bi pomogla povećanju standarda žitelja Bačke Palanke.

Po prestanku političke krize, Skupština opštine zasedala je nekoliko puta donoseći odluke bez trzavica. Jedna od odluka donesenih u oktobru bilo je i postavljenje sigurnosnih kamera na pet lokacija u gradu. Snimci sa tih kamera prosleđuju se u kontrolni centar koji će ih pratiti 24 sata. Sa centrom će biti povezani policija, vatrogasci, Hitna pomoć, koji će od sada moći mnogo brže da reaguju.

Posao elektronskog obezbeđivanja grada poveren je slovenačkoj firmi „Varnost“, koja je takve projekte do sada radila samo u inostranstvu, pa će Bačka Palanka biti među prvim gradovima u Srbiji gde će ovakav bezbedonosni sistem biti instaliran. Kamere se u prvoj fazi postavljaju biti na pet lokacija: u Usku ulicu u centru grada, u parkiću kod škole „Heroj Pinki“, na Trgu patrijarha Pavla na “Sinaju”, kod Pravoslavne crkve u MZ Stari grad i kod vrtića u Kalošu.

Petar Klaić