Bač: Desetine krivičnih prijava bez pravnog epiloga

Prekomponovanje vlasti u lokalnim samoupravama nakon majskih izbora našlo se na dnevnom redu gotovo svih stranaka u Srbiji. U pohode na lokal upustila se i Demokratska stranka, koja je u Opštini Bač, nakon tuča, skandala i obijanja zgrade Opštine, početkom godine uspostavila novu većinu.

Izborni rezultati u ovoj opštini doneli su Demokratskoj stranci 9, Srpskoj naprednoj stranci 6, Socijalističkoj partiji Srbije 5, Ligi socijaldemokrata Vojvodine 3 i Srpskoj radikalnoj stranci 2 odbornika. Nakon konstituisanja Vlade Srbije, prvobitnu većinu u Baču formirale su SNS i SPS uz pomoć jednog odbornika radikala i odbornice LSV-a koja je prešla u “naprednjake”.

Međutim, nakon što je predsednik Opštine Mirko Pušara kroz Program za zaštitu zemljišta, uzeo u zakup 675 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, odbornica SNS-a Mirjana Vuković napustila je tu većinu i prešla u Demokratsku stranku, što je bio povod da demokrate sa LSV-om i jednim odbornikom SRS-a podnesu zahtev za smenu vlasti.

Predsednica Skupštine opštine Bač Lidija Šamanović zakazala je sednicu na inicijativu odbornika Demokratske stranke, ali se nije pojavila, te su “naprednjaci” i socijalisti zahtevali da se zbog njenog odsustva sednica odloži, što nova većina nije prihvatila, već je nastavila sa radom i izabrala novo rukovodstvo.

Smatrajući ovu odluku nelegitimnom, odbornici SNS-a narednih dana nisu dozvoljavali novoizabranim predstavnicima da uđu u zgradu opštine, zbog čega su oni sednicu održali na trgu uz prisustvo predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, predstavnika Pokrajinskog odbora DS-a i brojnih aktivista ove stranke, a potom su uz pomoć privatnog obezbeđenja ušli u zgradu opštine.

Držeći se stava da oni nisu legitimni predstavnici vlasti, aktivisti SNS-a ušli su u zgradu i iz nje izbacili novoizabranog predsednika i zamenika predsednika i zabarikadirali se u zgradu zahtevajući poništenje odluka.

“Ta sednica uopšte nije trebala da se održi bez lica koja su morala biti prisutna po Poslovniku o radu, stoga su i sve odluke na njoj donete, apsolutno nelegitimne. Demokrate nisu ni sačekale da Osnovni sud u Novom Sadu donese oduku o legitimnosti, već su uz pomoć privatnog obezbeđenja obili zgradu Opštine i preuzeli vlast. Tako se ne brani demokratija”,  rekli su tada u Opštinskom odboru SNS.

Potom je u zgradi opštine izbila i tuča pristalica demokrata i “naprednjaka”, u kojoj je povređeno desetak osoba, nakon čega su reagovali i predsednici ovih stranaka Dragan Đilas i Aleksandar Vučić, kao i premijer Ivica Dačić, i apelovali na mirno pronalaženje rešenja, kako bi se omogućio normalan rad opštinskih institucija.

Ministarstvo za lokalnu samoupravu donelo je potom odluku da je većina legitimno izabrana, te je nekoliko dana kasnije izvršena mirna primopredaja vlasti, čime je okončana ovakva situacija. Međutim, tesna većina od samo 13 od 25 odbornika ipak ostavlja prostora za nove pokušaje smene vlasti, iako demokrate tvrde da bilo kakve promene do narednih izbora više nisu moguće.

Bivši predsednici opštine Mirko Pušara iz SNS-a i Tomislav Bogunović iz DS-a međusobno su podneli više desetina krivičnih prijava po različitim osnovama, od kojih nijedna nije dobila pravni epilog, a Pušara je nastavio da obrađuje zemljište koje je dobio za vreme obavljanja mandata.

Za razliku od politički turbulentne zime, jesen je za stanovnike Bača počela nešto bolje. Tako je u septembru počela realizacija projekta finasiranog od austrijske Razvojne agencije kojim se predviđa pokretanje mini sušare za voće i povrće, pomoć preduzetnicima i obuka za nezaposlene, a nakon tri godine izgradnje otvorena je i Zelena pijaca.

Na svakodnevni život građana Bača uticao je i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, zbog čega je zatvoren malogranični prelaz na Dunavu koji spaja Vukovar s Bačom. Trajekt je preko Dunava prelazio i nekoliko puta dnevno, a najviše su ga koristili građani koji s jedne ili druge strane imaju njive ili članove porodice i rodbinu. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je da Srbija i Hrvatska potpišu novi sporazum o međudržavnoj saradnji. Inicijativa za potpisivanje ovog sporazuma pokrenuta je od predsednika jedne i druge opštine, prosleđena ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, ali se na potpisivanje sporazuma i dalje čeka.

Sanja Kljajić