Alibunar: DS-SNS-LSV na vlasti u opštini bez opozicije

Vlast u Alibunaru je specifična, jer su sve stranke koje su prešle izborni cenzus zajednički formirale vlast, sa izuzetkom Socijalističke partije Srbije. SPS je naime u u opoziciji, ali njihova četiri odbornika ne učestvuju u radu skupštine i nikada ne dolaze na sednice.

Stožer većine u Alibunaru je Demokratska stranka, koja ima 12 odborničkih mesta u opštinskom parlamentu, a vlasti se priključila Srpska napredna stranka sa tri odbornika, Demokratska stranka Srbije ima dva, koliko i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Socijalisti su osvojili četiri odbornička mesta, međutim, nisu ušli u vlast, nakon kritike da je “vlast u Alibunaru osvojena nelegalno”. Interesantno je da je upravo DS osvojila najviše glasova na prethodnim izborima, budući da je Danijel Kišmarton (36), član ove stranke i bivši predsednik opštine Alibunar, u februaru osuđen u Višem sudu u Pančevu na sedam godina zatvora zbog toga što je zloupotrebom službenog položaja sebi i dvojici saradnika pribavio više od četiri miliona dinara. Protiv Kišmartona podignuta je i optužnica zbog sumnje da je od jednog poljoprivrednika iz Vladimirovaca uzeo novac kako bi mu obezbedio dodelu obradivog državnog poljoprivrednog zemljišta, površine veće od one koja mu po zakonu pripada.

Međutim, gresi opštinara se tu ne završavaju. Nakon ulaska SNS u vlast, u oči je upala činjenica da je za zamenika predsednika SO postavljen naprednjak Predrag Belić, privatni preduzetnik iz Vladimirovca. Protiv njega su vođeni sudski postupci, a bio je i hapšen, između ostalog i u akciji “Sablja”. Demokrate, međutim, to nisu ocenile kao problem, jer navode da “poštuju odluku odbora SNS” koji je delegirao svoje ljude za obavljanje ovih funkcija.

Miodrag Sovilj