Ada: Demokratska stranka sama na vlasti

Nakon što su na majskim izborima demokrate osvojile apsolutnu većinu, odnosno 16 od 29 odbornika, lokalna vlast u Adi formirana je u roku od 15 dana od proglašenja izbornih rezultata i do sada nije bila uzdrmana političkim prilikama u republici.

U ovoj opštini Demokratska stranka samostalno je formirala vlast, dok se u opozicij nalaze Savez vojvođanskih Mađara sa šest odbornika, Grupa građana “Irmenji Ferenc-Feco” sa četiri, Srpska napredna stranka sa dva i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara sa jednim odbornikom.

Za predsednika opštine je po drugi put izabran Zoltan Bilicki koji je u predizbornoj kampanji kao najvažnije zadatke istakao smanjenje nezaposlenosti, pružanje neposredne finansijske pomoći zemljoradnicima, završetak radova na magistralnom putu do Mola i na obilaznici Ada-Mol, izgradnju kanalizacijske mreže na celoj teritoriji opštine i potpunu obnovu škola.

Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnom sajtu Opštine, ova predizborna obećanja u Adi nisu ostala spisak lepih želja.

Izgradnja kanalizacijske mreže definisana je kao prioritet već na početku mandata. Nakon potpisivanja protokola o osnivanju konzorcijuma kojem se poveravaju ovi poslovi, nastavljeni su radovi na izgradnji sekundarne mreže. Građani Ade će, prema odluci Skupštine opštine, priključak na ovu mrežu plaćati 200 evra po domaćinstvu, pri čemu se Ugovorom o priključenju opština obavezuje da će izgradnju završiti najkasnije za osam godina. Na zvaničnom sajtu opštine mogu se naći najave ovih radova.

Na Sajmu zapošljavanja 17 firmi ponudilo je 222 radna mesta, a u industrijskoj zoni otvoreno je više proizvodnih pogona. Nastavljena je i izgradnja obilaznice Ada-Mol koja je obustavljena pre više od godinu dana, jer u Fondu za kapitalna ulaganja, koji je odobrio sredstva za ovaj projekat, nije bilo novca. Predsednik opštine Zoltan Bilicki najavio je da će radovi biti gotovi narednog leta.

Otpočeti su i radovi na renoviranju zgrade Osnovne škole “Čeh Karolj-Barapart”, obdaništa u Adi i na Obornjači, obnovljeno je dečje igralište, a potpisan je i ugovor o opremanju nove fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Novak Radonjić”.

Čelnici Opštine Ada građane o svom radu informišu na građanskim forumima koje organizuju mesne zajednice, a predsednik opštine često se oglašava i saopštenjima koja se nalaze na zvaničnom sajtu Opštine.

Ipak, u prvom pokušaju uspostavljanja komunikacije sa Opštinom Ada nismo naišli na spremnost za saradnju. Na pitanja postavljena po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja nismo dobili odgovore, zbog čega nije bilo moguće utvrditi verodostojnost podataka koji se nalaze na zvaničnom sajtu.

Sanja Kljajić